Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.29

A munkaerőpiac megnövekedett vizualitása

Az álláskeresés világában több új trend is megfigyelhető, például egyre láthatóbbá válik minden és ennek következtében egyre dominánsabb lesz a vizualitás is. A digitális technológiák és a szerkesztő programok széleskörű elterjedése, valamint a közösségi média térhódítása számos új lehetőséget kínál a munkakeresőknek, ugyanakkor új buktatókat is rejt.

 

toth-balazs-fotostudio.jpg

 


Ez a nagymértékben előtérbe kerülő vizualitás hívta életre Patai Krisztina karrier coach és a Tóth Balázs Fotóstúdió együttműködését, melynek legfőbb célja a munkakeresők sikeres pályázásának elősegítése ebben a megváltozott környezetben.
Manapság egy álláskeresőnek rendkívül sok lehetősége van arra, hogy láthatóvá váljon a munkaerőpiacon. Elég csupán regisztrálnia valamelyik közösségi médiumra, például a LinkedIn-re, s máris információk millióit bocsáthatja ki magáról.

 

Kommentálhat, szakmai anyagokat hozhat létre és értékeléseket kap majd a kollégáitól. A digitális fényképezőgépeknek és a mobiltelefonoknak köszönhetően bárki könnyedén készíthet profilképet magáról, amelyet aztán két kattintással feltölt a laptopjára, majd onnan pedig egyenesen beilleszt a frissen bepötyögött CV-jébe.

 

A modern technikának köszönhetően , az egyoldalas önéletrajzba is sok mindent bele lehet sűríteni, ha megfelelő szerkesztési technikákat használunk, és például látványos infógrafikákkal juttatjuk kifejezésre a mondandónkat. A lehetőségek tehát adottak ahhoz, hogy imázst építsünk, hogy minél egyedibb és minél kreatívabb képet alakítsunk ki magunkról a munkaadókban. Ugyanakkor, a sok lehetőség a hibázási esélyt is megnöveli, hiszen már nem elegendő csupán arra figyelni, hogy ne ejtsünk helyesírási hibákat az önéletrajz megírásakor.


Patai Krisztina karrier coach, aki több mint egy évtizedig mozgott munkaközvetítői és toborzási területen a Tóth Balázs fotóstúdióval együtt elemezte azokat a gyakran előforduló pályázói hibákat, amelyek a kiválasztási folyamat során, akár kizáró tényezők is lehetnek. Az önéletrajzhoz csatolt fotó például döntő szerepet játszhat abban, hogy a pályázót behívják-e interjúzni.

 

Lényeges, hogy a kép jó minőségű legyen, hiszen ez egyélmény alapú társadalom, a munkaadó azt fogja gondolni, amit a fotó mutat, legyen az akár az önéletrajzban, akár a LinkedIn profilon. Fontos a beállítás, szerepet játszanak a fényviszonyok, a háttér. Nem tanácsos csak úgy kivágni magunkat egy-egy szabadidős vagy lagziban készült fotóról, mert ez messze esik az igényes, professzionális megoldásoktól.

 

Sokat elárul, hogy mit viselünk, milyen a frizuránk, mennyire vagyunk ápoltak, és hogy milyen környezetben készül rólunk az adott fénykép. Erre nincs olyan általános érvényű szabály, amelyet mindenre lehetne alkalmazni, hiszen például egy vezérigazgató és egy asszisztens esetében teljesen mások az elvárások.
A professzionális fotók használatának jelentőségéről itt található bővebb információ.