Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.05

A Magyarországon történtek a felelőtlen kijelentések és a bukott uniós politika következménye

Az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek - közölte szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tárcavezetők informális tanácskozását megelőzően.

A politikus újságírói kérdésre azt is mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta, és a jövőben is be fogja tartani az uniós előírásokat.

 

menekultek-budapest.jpg

(Több száz Németországba tartó illegális bevándorló az előző naphoz hasonlóan 2015. szeptember 5-én is az M1-es autópálya irányába tart a Budaörsi úton. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
 

A miniszter úgy vélekedett, hogy a menekültek és a migránsok egyre agresszívebbé váltak, megtagadták az együttműködést a hatóságokkal, a regisztrációt és, hogy menekülttáborba menjenek, az uniós szabályok szerint viszont a kormány erre nem is kényszeríthette őket.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a gyalog menetelők miatt vészhelyzet alakult ki, ezért döntött úgy a kormány, hogy buszokat küld, és a határhoz szállítja a menedékkérőket. A tárcavezető úgy vélte, hogy mindaz, ami történt, megerősíti, hogy mennyire fontos az unió külső határainak hatékony védelme.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, milyen törvénymódosításokat fogadott el pénteken a parlament, valamint, hogy a dublini szabályok szerint a menedékkérőknek abban az országban kellene maradniuk, ahol menekültstátusért folyamodtak, és Magyarország ennek igyekszik megfelelni.

 

menekultek-budapest-keleti-palyaudvar.jpg

(Illegális bevándorlók alszanak a budapesti Keleti pályaudvar aluljárójában 2015. szeptember 5-én. Szombatra virradóan ismét megtelt a pályaudvar környéke Nyugat-Európába tartó migránsokkal. MTI Fotó: Somorjai Balázs)

 

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter örömét fejezte ki, hogy sikerült emberi módon megoldani a helyzetet, de rá kell ébredni, milyen drámai a szituáció, és, hogy ez így nem mehet tovább.

"Európai megoldást kell találni. Egyetlen tagállamot sem szabad magára hagyni, mert ezzel sem Magyarország, sem más tagállam nem tud egyedül megbirkózni" - szögezte le Kurz.

Az osztrák diplomácia vezetője ismertette, hogy macedón kollégája arról tájékoztatta, hogy naponta ezrek lépnek be Görögország felől, hogy Ausztriába, Németországba vagy Svédországba menjenek, és a számuk folyamatosan növekszik.

"Téved, aki azt hiszi, hogy ezt ki lehet bekkelni" - mondta Kurz, aki szerint igaz lehet, hogy télen a Földközi-tengeren kevesebben jönnek majd, de a nyugat-balkáni útvonalon nem. Az osztrák külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a macedón hatóságok arról tájékoztatták, hogy a menekültek között a Közel-Keletre harcolni indult uniós állampolgárok, úgynevezett idegen harcosok is vissza-visszatérnek. MTI