Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.23

A legjobb stresszűzők, amiket nem csak a gyerekek élveznek

Kijelenthetjük, hogy a modern kor legelterjedtebb betegsége a stressz, ami ma már nem csak a felnőttek számára veszélyes, hanem az egyre fiatalabb generációkat is érinti. Hiszen ki ne lenne tisztában azzal, hogy a gyermekek számára milyen stresszforrás egy felelés, vagyis az azt megelőző várakozás, hogy ki lesz a kiválasztott. Éppen ezért nem maradhatnak az emberek stresszűző elfoglaltságok nélkül, ezzel is kicsit csökkentve a szervezetükben a kortizolt.

 

jateksziget.jpg

 

A stressz legyőzésére szolgáló játékok a legtöbb esetben kicsik és elférnek a kezünkben, hogy nem túl feltűnően is tudjunk velük matatni. A legfőbb feladatuk, hogy az állandó babrálással megnyugtassák a gyermekeket. Azzal, hogy a kezük állandóan foglalt, megelőzzük a szorongáshoz kapcsolódó pótcselekvéseket, mint a körömrágás és az ujjtördelés. Az alább bemutatott játékok még a felnőttek számára is szórakoztatók és megnyugtatók lehetnek, így hamar a rabjukká válhat az ember.

Az első helyen áll a Tangle, ami iskolás korú gyermekeknek ajánlott, vagyis felnőttek is nyugodt szívvel használhatják. Ez a játék egy minden igény figyelembevételén alapuló ergonomikus fejlesztés, ami nem csak a babrálással foglalja le a kezet, de az elmét is megdolgoztatja. Szétszedhetőségének hála igénybe veszi az agyműködést, így a hosszú kígyótól kezdve bármivé építhetjük.

Az elmúlt évek nagy slágere a Fidget Spinner, ami szintén rendkívül jót tesz az idegrendszernek, segít az önszabályozásban. Emellett csökkenti a stresszt, segíti a koncentrációt és az ujjainkat is elfoglalja. Ezt a játékot eredetileg autista és figyelemzavaros gyerekeknek készítették, de annyira jól bevált, hogy bárki hatékonyan alkalmazhatja.

A gyurma amellett, hogy egy nagyon jól alkotható anyag, ami fejleszti a fantáziát, a kézügyességet és nem utolsó sorban a nyomkodás csökkenti az életünkben jelen lévő stresszt. Arról nem is beszélve, hogy az alkotás során megszabadulhat a szorongató gondolatoktól, érzésektől, azokat szabadon megformázhatják, így kiadhatják magukból.

A stresszlabda minden valószínűség szerint nem ismeretlen, hiszen alig akad olyan ember, aki nem találkozott még vele életében legalább egyszer. Kutatók megállapították, hogy ha a labdát jobb kézzel szorítjuk, akkor az emléket mélyen elraktározzuk az emlékezetünkben, míg a bal kézzel szorongatva, gyorsabban hívhatjuk elő a memóriánkból az adott emléket.

A 90-es évek óriási slágere a napjainkban is igen népszerű lépcsőjáró rugó, melynek gyönyörű szivárványszínei már önmagában nyugtatóan hatnak.

Érdekesség: A játék hivatalos neve egyébként Slinky szivárványspirál és csak kevesen tudják, hogy Pennsylvania állam hivatalos játéka. 1940-ben találta fel véletlenül Richard James haditengerészeti mérnök egy rugó mozgását figyelve. Később kifejlesztette a gyalogló rugót és egyéb rugós játékok tervezésének szentelte életét.