Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.27

A legismertebb természetes fertőtlenítő – a teafaolaj

A legismertebb és legelterjedtebb illóolajok egyike a teafaolaj. Az ausztrál őslakosok évszázadokon keresztül használták többféle bajuk, betegségük gyógyítására. A XVIII. század második felében kezdték el a britek tanulmányozni és használni a növény leveleiből készült főzetet például a skorbut ellen a hajókon. Erről a teához hasonlatos főzetről kapta a nevét a növény is és lett a neve „teafa”.

 

Észak-Ausztráliában őshonos ez az akár 6 méteresre is megnövő cserje, az olajos kajeputfa „rokona”. A több mint 300 Melaleuca faj közül azonban csak az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) olajáról mutatták ki, hogy gombaölő és antibakteriális tulajdonsággal bír. Ezt terpén nevű alkotóelemének köszönhetjük.

 

teafaolaj.jpeg

 

A háborús alapfelszerelés része volt

 

Keskeny, váltakozó állású leveleiből igazi kincset nyernek ki gőz-desztillációs eljárással. 6-10 kilogramm olaj készítéséhez körülbelül egy tonna ág és levél szükséges.


Csak az 1930-as években kezdték el alaposabban megvizsgálni a teafát és annak olaját. Ausztrál orvosok akkoriban kezdték el ugyanis használni a műtétek után sebfertőtlenítésre. Sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint az akkoriban elterjedt fenol (karbolsav). A mindennapokban is egyre jobban elterjedt, az átlagemberek is elkezdték alkalmazni. A II. világháború idején az ausztrál katonák felszerelésének alapdarabja is volt a teafaolaj. 1955-ben az amerikai United States Dispensatory-ban, mely lényegében a gyógyszer hatóanyagokat listázza, megjelent, hogy a teafaolaj aktív csíraölő tulajdonságokkal rendelkezik, és a karbolsavnál 11-13-szor nagyobb a fertőtlenítő ereje.

 

Számos problémát kezel

 

Közel száz vegyület adja erejét. A teafaolajat tilos elfogyasztani, mivel súlyos mérgezést okozhat. Külső alkalmazása azonban nagyon is ajánlott. A már említett fertőtlenítő hatást kihasználva bevethető a herpesz, aknék és pattanások kezelésére, sok bőrgyógyászati probléma és fertőzések - bőr-, köröm- és hüvelygomba - ellen is.


Nagyon sok kozmetikai szer, sampon tartalmazza. A haj minőségének javítására és a korpásodás kezelésére is érdemes tenni vele egy próbát.

 

Javítja a levegő minőségét és támogatást nyújt légzőszervi panaszok ellen is. Kifejezetten ajánlott diffúzorban való használata az influenzaszezonban. Belélegzéses alkalmazása is elterjedt. Bátran használjuk személyes aromainhalátorba téve. Bőrre viszont csak hígítva szabad tenni. Egyedül a körömgomba kezelésére szokták hígítatlan alkalmazását előírni.


Csak körültekintően!

 

A teafaolaj nagyon erőteljes hatású. Előfordulhatnak allergiás reakciók a használatát követően. Kipirosodhat a kezelt terület, viszkethet és felhólyagosodhat. Soha ne alkalmazzuk a szem és a száj közvetlen közelében. Várandósok és gyermekek számára csak szakember javaslatára adható. Az EssentialHeal weboldalán hasznos tippeket találunk a csodálatos teafaolajról.