Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.15

A LED izzó a lehető legjobb választás

Miért is? Nos, erre egyszerű a válasz. Azért, mert sokkal több lehetőséget rejt magában, mint a hagyományos égő, és a használatával költséghatékonyabb világítástechnikát tudunk kialakítani. A LED izzó számos méretben, formában és kialakításban készül. Ennek köszönhetően szinte nincs olyan fényforrás, amibe ne tudnánk használni. A LED lámpák nagyobb hatásfokkal és költséghatékonyabban működtethetők, mindemellett pedig, hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos társaik.


 

led-izzo-lampa.jpg

 

A LED izzó és az energiatakarékosság


 

Fontos tudni, hogy a LED-del működő fényforrások irányított fények, ami azt jelenti, hogy 60-150 fokos szögtartományban világítanak. Nem síkra, hanem hengerre ültetve a fényszórás a 180 fokos szöget is meghaladhatja. Ez szintén óriási előny a hagyományos és a halogén spot lámpákkal szemben is, hiszen a fény pontosan oda irányítható, ahol szükségünk van rá. Ha meghalljuk, hogy LED izzó, akkor elsőként az energiatakarékos használat jut eszünkbe. Ez nyilvánvalóan nem véletlen, hiszen jóval kevesebb energiával működtethető, mint bármilyen másik típus. Ez a tulajdonságuk a speciális működési elvből adódik. Más izzókkal ellentétben nem egy fémszál felmelegedéséből, izzásából nyeri a fényt, hanem az elektronok felszabadulásából. Ez azért előnyös, mert így nincs hőveszteség. A hagyományos társaihoz képest, akár 90%-os energiamegtakarítás is elérhető. Ez sokaknak elég okot szolgáltat ahhoz, hogy minden lámpába LED izzót tegyenek. Bár az égők megvásárlása egy nagyobb kiadást eredményez, de hosszútávon gondolkodva rengeteg pénzt spórolhatunk meg.


 

A LED izzó élettartama, felhasználása 


 

Nem mehetünk el szó nélkül a LED égők élettartama mellett sem. Az adatok szerint, megközelítőleg 30-100.000 üzemórát képesek világítani. Ez egy óriási szám. A hagyományos égők mindössze 1000 üzemórát működnek, a halogén izzók 3-5000-et, a kompakt fénycsövek pedig 8-12.000-et. A számokból jól látható, hogy a LED izzók mennyivel „életképesebbek”, mint a többi. Végül, de nem utolsó sorban, említést kell tennünk a LED fényforrások sokszínűségéről is, amit akár szó szerint is érthetünk. Ami a színhőmérsékletet illeti, választhatunk természetes, hideg vagy meleg fehér fényt adó izzót is. Léteznek úgynevezett LED szalagok is, amik szintén sokoldalú felhasználhatóságot tesznek lehetővé. A plafont, a polcokat és az ágyat is kiemelhetjük a használatukkal, ezzel feldobva az otthonunkat. A LED izzók lehetőséget adnak a kellemes hangulatfény megteremtéséhez is, adott esetben ugyanis lehet változtatni a fényerősségüket.