Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.19

A lábazati szigetelés fontossága és kiemelt szerepe

A lábazati szigetelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha egy épület hőveszteségét szeretnénk minimalizálni. A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy sokan figyelmen kívül hagyják ezt a teendőt.

Pontosan ezért foglalkozunk kiemelten a témakörrel, külön rávilágítva a lábazati szigetelés fontosságára, illetve fontosabb szempontjaira.

 

labazati-szigeteles.png

 

Mi történik, ha nincs kellően kivitelezve az épület lábazatainak a szigetelése?

 

Amennyiben egy épületnél nincs megoldva a lábazati szigetelés, azzal komoly hőveszteség kialakulását kockáztatjuk. Méghozzá nem kis mértékben, ugyanis a lábazatnál kialakított hőszigetelés nélkül akár a tíz vagy tizenöt százaléknyi hőveszteség sem kizárt.

Ennek fényében kifejezetten helytelen szokásnak minősíthető, hogy az utólagos szigetelési munkák kivitelezésekor a lábazat szigetelése sok esetben egyszerűen kimarad. Ezzel viszont többféle probléma kialakulása sem kizárt.

Merthogy a hőmegtartás hatékonyságának a drasztikus visszaesése mellett rendszerint hőhidak is kialakulhatnak ilyen körülmények mellett.

 

Amire a lábazatok szigetelése kapcsán mindenképpen ajánlott figyelmet fordítani

 

Amikor a lábazatok hőszigetelésének a kialakítása a feladat, mindenképp kalkulálni kell vele, hogy a szerkezet bizonyos hányada a föld alatt kap helyet. Vagyis komoly mértékben ki van téve a talajvíz hatásainak.

Egyértelműen olyan szigetelőanyagot kell tehát alkalmazni vele kapcsolatban, amire a lehető legalacsonyabb vízfelvevő képesség jellemző. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor a szigeteléssel együtt bizony a falak, valamint a padló is beszívják a nedvességet, amit jobb elkerülni. Merthogy hosszabb időtávban akár komolyabb szerkezeti károk is kialakulhatnak ennek hatására, nem beszélve a nemkívánatos penész megjelenéséről.

Mindezek mellett kalkulálni kell a fokozott terheléssel is, ami az épület lábazataira hárul. Ennek megfelelően olyan szigetelőanyagot célszerű alkalmazni, amelyik a terhelhetőség szempontjából kimagasló értékekkel bír.

 

Milyen eszközöket és anyagokat szokás alkalmazni a lábazati szigetelés tartós kivitelezéséhez?

 

Amikor a lábazati szigetelés kialakításáról van szó, rendszerint a zárt cellás extrudált polisztirol, vagy más néven az XPS alkalmazása számít bevett gyakorlatnak. Természetesen abból a megfontolásból, hogy a granulátumból előállított XPS-re jellemző fizikai tulajdonságok remekül passzolnak a fentebb taglalt elvárásokhoz.

Az extrudált polisztirol minimális vízfelvelő képességgel rendelkezik csak, ennek köszönhetően nemcsak a víz hatásainak képes ellenállni, de egyben fagyálló is. Ráadásul igény szerint akár három méter mélyen is belemeríthető a talajvízbe. Mindezt anélkül tehetjük meg ugyanis, hogy félnünk kellene bármiféle szerkezeti vagy mechanikai változástól.