Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.11

A koronavírus a Föld lakosságának 60 százalékát is megfertőzheti

Más országoknak is fontolóra kellene venniük a Kínáéhoz hasonló elszigetelési intézkedéseket — mondta el a Guardiannak Gabriel Leung professzor. A Hongkongi Egyetem epidemiológusa szerint a koronavírus a Föld lakosságának 60 százalékára is átterjedhet, ha nem tudják megfékezni azt. Leung a világ egyik legelismertebb, a koronavírussal is foglalkozó szakértője, aki a 2002-2003-as SARS-fertőzés egyik meghatározó szakembere volt.

A professzor azután adott hangot félelmeinek, hogy a Egészségügyi Világszervezet  (WHO) vezetője arról beszélt: a koronavírus olyan személyeknél is megjelent, akik sohasem jártak Kínában. Leung szerint mindez csak a jéghegy csúcsa lehet, az előttünk álló feladat pedig a jéghegy méretének és alakjának meghatározása. A szakértők szinte mindegyike úgy látja, hogy a koronavírusos betegek átlagosan 2,5 személynek adják át a betegséget, így a „támadási arány” 60-80 százalékos — írja a lap.

koronavirus.jpg

Meddig lehet bezárva tartani az iskolákat? Meddig lehet távol tartani az embereket a bevásárlóközpontoktól? Ha feloldjuk a korlátozásokat, visszatér a fertőzés?

— vetette fel dr. Leung, aki kiemelte: ha kiderül hogy a korlátozások hasztalanok, a világnak szembe kell néznie azzal, hogy a koronavírust nem lehet megállítani. Ekkor azonban a vírus hatásainak enyhítésére kell koncentrálni - írta többek között a Guardian nyomán a 24.hu.


Több mint 1700 embert vizsgáltak át a magyar határokon

A kormány döntésének megfelelően a Koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzésre vonatkozó ellenőrzött egészségügyi és járványügyi adatokat - közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Azt írták: a világ 28 országában ismertté vált megbetegedések száma 43.109, a haláleseteké 1.018, a felépült betegeké 4.065.
Magyarországon koronavírusos megbetegedés nem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről jelentés nem érkezett - olvasható a közleményben.

koronavirus-fertozes-magyarorszag.jpg

Hozzátették: a Vuhanból hazaszállított magyar állampolgárok panaszmentesek, továbbra is karanténban, orvosi megfigyelés alatt állnak a Szent László Kórházban, állapotuk kielégítő.

A konzuli érdekvédelmi hálózat adatai szerint Kínában 188 magyar állampolgár tartózkodik, közülük ketten vannak a fertőzéssel leginkább sújtott tartományban, egyikük sem kíván élni a repatriálás lehetőségével. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság 59 olyan kínai állampolgár magyarországi tartózkodási jogának ideiglenes rendezését intézte, akik a járvány miatt nem tudtak visszatérni hazájukba - tudatták.

Magyarország határátkelőhelyein 2020. február 10-én 24 óráig 1669 ember testhőmérsékletét ellenőrizték. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriuma koronavírus gyanúval kapcsolatban 16 minta akkreditált vizsgálatát végezte el. A zöld számokra 674 darab hívás érkezett.

"Az operatív törzs a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrésére és lokalizálására, Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezésére, valamint mindezek érdekében az állami szervek tevékenységének összehangolására vonatkozó 28 pontból álló akcióterv ütemezett végrehajtásával kapcsolatban beavatkozást nem tart indokoltnak" - fogalmaztak.

 


loading...