Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.23

A kép minőségének ellenőrzése vászonkép gyártás előtt

Első lépésként a felbontás ellenőrzése történik, mikor beérkezik egy megrendelés. Megvizsgálják, hogy az elképzelés megfelelő-e a vászonkép méretéhez hiszen előfordulhat az is, hogy a fotót nem lehet akkorára nagyítani, amekkorára a megrendelő kívánja. Azért mert kevés a pixel, alapvetően kicsi a kép mérete. Azonban ha nagyobbra próbálnánk méretezni a képet, mint amekkorára lehetséges, esélyes, hogy a kép szétesne, zajos és pixeles lenne. Végeredményként nem egy szép és esztétikus darabbal távoznánk.

Az azonban előfordulhat, hogy van még lehetőség egy keveset korrigálni. Legtöbb esetben megkérik a megrendelőt, hogy küldje el nagyobb méretben az eredeti képet, vagy válasszon egy másik fotót. Azt a döntést, hogy a kép nem gyártható a kívánt méretben a legnagyobb tudás és szakértelem birtokában hozzák meg, és ezt mindenképp a megrendelő tudatára adják. A felmerülő problémára igyekeznek minden esetben megoldást találni. A pixelesedést valamilyen effekttel próbálják meg eltüntetni, vagy lecsökkenteni a képzajt.

vaszonkepszalon2.jpg

Azonban előfordulhat az is, hogy a kép ezekkel a módszerekkel sem menthető. Egy kisméretű hibátlan kép ebben az esetben lehet, hogy jobb megoldás, mint egy zajos, alig kivehető, pixeles lenyomat. Abban az esetben sem kell pánikba esni, ha úgy alakul, hogy nem menthető egy-egy kép. Vannak megfelelő eszközök rá, hogy megfelelően korrigálják a képeket. Egy közepesen okos telefon is képes olyan fotót készíteni, amelyből akár egy 100x100 cm-es vászonkép is készíthető.

A Facebook-ra feltöltött képek okozzák a legtöbb gondot, hiszen feltöltés után automatikusan lekicsinyítik a képet. Ha valakinek például születésnapja van, és meg szeretnéd lepni, akkor keresel róla egy képet, és megpróbálod abból készíttetni a vászonképet. A baj csak annyi, hogy lekicsinyítve tudod viszont letölteni a fotót, még akkor is, ha egy nagyon jó minőségű géppel készítették, ami oda feltöltődik egy átlagos, lekicsinyített kép lesz. Ezután következnek az alternatív megoldások, például a montázs.

Ha a kép mérete nem elég nagy, akkor más fotókat is hozzátesznek. Annyi a feladata a megrendelőnek, hogy több képet is kiválasszon Facebook-ról, a lényeg, hogy jól láthatóak, élesek legyenek. E-mailben megrendelhető a vászonkép, csatolva az üzenethez az összes fotót, a Vászonkép Szalon pedig egy szép montázst állít össze ebből, a képek nem lesznek pixelesek, az eredménnyel pedig mindenki elégedett lesz.