Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.09

A jövő otthonai és a múlt építőanyagai

Dédszüleink korában a vályogházak igen nagy népszerűségnek örvendtek, már csak azért is, mert ez az építőanyag volt a leginkább széles körben hozzáférhető a kevésbé tehetős réteg számára. Bár azóta rengeteget fejlődött az építőipar, a trendek mégis azt mutatják, hogy manapság a vályog és emellett a természetes építőanyagok válnak újra népszerűvé.

 

 

hoszigetelt-haz.jpg

 

 

Miért térünk vissza a vályoghoz?

 

 

Ki gondolta volna akár ötven évvel ezelőtt, hogy a jövőben a kutatásoknak és a fejlesztéseknek köszönhetően a vályogot az építőanyagok korszerűbb változataival válthatjuk fel, így akár három hónap alatt is fel lehet húzni a nulláról például egy könnyűszerkezetes házat.

 

Azonban a folyamatos kényszer a fejlődésre nem mindig jár pozitív hozadékkal, hiszen a modern és gyors építőanyagok felhasználásával időben valóban rengeteget tudunk spórolni, de felhasználásuk és persze az előállításuk nem csak a környezetre van káros hatással, hanem a benne élők egészségét is veszélyeztetik hosszú távon.

 

Ez az oka annak is, hogy újra és újra visszatérünk a természetes építőanyagokhoz, hiszen ezek rendkívül tartós anyagok, ráadásul fenntarthatóak ökológiai szempontból, nem beszélve arról, hogy az egészségre sincsenek ártalmas hatással.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy újra úgy kell építkeznünk, mint az őseinknek, hiszen a természetes építőanyagok, mint a fa és a vályog rengeteget fejlődtek az elmúlt évek során, így elmondhatjuk, hogy minőségükben, tartósságukban és felhasználásukban nemcsak felveszik a versenyt a modern, de környezetre káros építőanyagokkal, hanem a legtöbb területen le is pipálják azokat.

 

 

A természetes hőszigetelés valóban hatékony

 

 

Manapság ha a hőszigetelés kerül szóba, a legtöbben az EPS hőszigetelő lapokra gondolnak, hiszen ez egy viszonylag olcsó, gyors és hatékony hőszigetelési megoldást kínál. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az EPS valójában műanyag, aminek az előállítása és a felhasználása az egészség és a környezet szempontjából egyaránt problémás, ezért nem is igazán éri meg ilyen anyaggal körbevenni a házunkat, ezáltal pedig magunkat.

 

Ehelyett például a kender hőszigetelés remek alternatívát kínál, ugyanis a kenderből egyaránt készül homlokzat szigetelésére megfelelő hőszigetelő anyag, de flexibilis táblás kivitelben szintén kapható, amivel a tetőket, a mennyezeteket, a falakat és a padlókat egyaránt lehet szigetelni.

 

A kender hőszigetelés mellett persze a farostból, a gyapjúból vagy akár a pamutból készült hőszigetelés szintén ideális lehet, hiszen ezek nem csupán 100 százalékig természetesek, hanem a hővezetési tényezőjük is alacsony.

 

Amennyiben Ön érdeklődik a természetes építőanyagok és hőszigetelések iránt, keresse fel a Naturica Group oldalát, és vegye fel a kapcsolatot a szakértőkkel, akik több mint 10 éves tapasztalatuknak köszönhetően biztosan válaszolni tudnak az Önt foglalkoztató kérdésekre!

 


loading...