Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.23

A héten kezdődik a központi szúnyogirtás

Kedden kezdődik az idei központi szúnyoggyérítés, a heti ütemtervek elérhetők a katasztrófavédelem honlapján - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

 

balaton-szunyogirtas-1.jpg

(Szúnyogirtás a Balatonnál. Fotó: MTI - Vargy Görgy)

 

Hajdu Márton közleményében azt írta: a honlapon hétfőtől olvasható ütemtervek az időjárási körülmények függvényében változhatnak.


A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

 

Emellett az önkormányzatok jelezhetik az OKF-nek, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak; a szakértők megvizsgálják a beérkezett igényeket, és ha a csípések száma azt indokolja, akkor a település és környéke bekerül a központi programba.

 

Kitért arra: az érintett területeken dolgozó méhészeket időben értesítik, hogy a munkálatok idejére elzárhassák a méhcsaládokat. A légi szúnyogirtást az esti órákban végzik, míg a földit naplementekor kezdik, hogy az hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre.

 

A gyérítéshez kizárólag olyan szereket alkalmaznak, amelyeket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezett. A felhasznált szerek a melegvérű élőlényekre, így az emberre és a háziállatokra semmilyen veszélyt nem jelentenek - tette hozzá.