Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.31

A flexibilis cső a fürdőszoba és a konyha lelke

Amikor az ember megálmodja magának a tökéletes fürdőszobát vagy konyhát, akkor jellemzően a hangulatra, a színkombinációkra, a szaniterekre és egyéb kiegészítőkre helyezi a hangsúlyt. Ám olykor érdemes egy kicsit betekinteni a kulisszák mögé is, hiszen a tökéletes fürdőszoba és konyha létrehozására esély sem lenne például flexibilis cső használata nélkül. Sőt, Miért olyan fontos ez a kiegészítő és pontosan mire való? Megmutatjuk!

 

flexibilis-cso.jpg

 

Mire való a flexibilis cső?

 

A flexibilis csöveket általában vízbekötésnél használják, fő funkciójuk az, hogy elősegítsék például a megfelelő mennyiségű hideg – és meleg víz érkezését a csapból, de a mosogató bekötésénél is szerepet játszik. Emellett a mosdókagyló és a WC tartály megfelelő beszerelése esetén is elengedhetetlen ennek az elemnek a használata. Hiszen például egy kagyló felszerelése során a csaptelepet és a hozzá csatlakoztatott flexibilis bekötőcsöveket kell a mosdóra felszerelni. A könnyű szerelhetősége és a hajlíthatósága miatt kényelmes vele dolgozni és pontosan képes ellátni a rá bízott feladatait is. A másik fő felhasználási területe a flexibilis csöveknek a gáz bekötése, ugyanis ezáltal csatlakozik megfelelően a gáztűzhely, a főzőlap, a gázbojler, de még a gázkazán bekötése esetén is nagy hasznát vehetjük.

 

Miért praktikusak ezek a kiegészítők?

 

A flexibilis csöveknek akkor veszi az ember a legnagyobb hasznát, amikor olyan területen kell elvezetni a vizet vagy a gázt, ahol nem lehet vagy nem javasolt egyenesen futó csővel dolgozni. Ez pedig nagyban megkönnyíti a munkát, ráadásul esztétikusan megoldható általa az anyagok megfelelő elvezetése. Ráadásul ezáltal még a legkisebb panel lakás fürdőszobájában is praktikusan és esztétikusan oldhatóak meg a fentebb vázolt feladatok. Ez pedig hatalmas előnyt jelent más típusú csövekkel szemben, különösen azért, mert ha arra van szükség, akár összeköttetést biztosít például a fix, nem hajlítható csövek között.

 

flexibilis-cso-2.jpg

 

Milyen flexibilis csövet érdemes választani?

 

A megfelelően illesztett flexibilis cső a felszerelést követően remekül fog üzemelni és évekig nem lesz szükség annak cseréjére. Ám ehhez arra is szükség van, hogy megfelelő kialakítású és méretű csövet válasszon. A terméken rendszerint fel van tüntetve a gyártó és a forgalmazó az is, hogy vizesblokkban vagy gázüzemű berendezésekhez használható fel. Emellett itt kap helyet a maximális nyomással és a hőmérséklettel kapcsolatos adat, valamint a felhasználhatóság ideje is. A csapra például olyan hosszúságú és menetméretű flexibilis bekötőcsöveket célszerű felerősíteni, amelyek nem feszülnek és nem lógnak túl. Ezek jellemzően 10/12, vagy 12/14-es méretűek, ám érdemes ezzel kapcsolatban szakember segítségét kérni. Fontos tudni, hogy azok a csövek, amelyek alkalmasak hideg- és melegvizes szerelvények bekötésére, rozsdamentes, acélszövet borítású gumi tömlők, vagyis az egészségre a legkisebb mértékben sem ártalmasak.

 

Érdemes időről időre ellenőrizni

 

A sok használat mellett bizony a legjobb anyagból készült flexibilis cső is megadja magát egy idő után, a felülete korrodálódni kezd, míg végül már egyáltalán nem tudja majd ellátni megfelelően a feladatait. Ha úgy látja, hogy valami miatt már nem működik tökéletese a rendszer, mindenképpen érdemes cserélni a csövet, még mielőtt az szivárogni kezdene és nagyobb gondot okozna. Tipikus jele annak, hogy a cső felett eljárt az idő, ha „szálkásodik”, a szöveg korrodálódik vagy megjelenik néhány rozsdafolt. Ez jellemzően öt-hatévente történik meg, ilyenkor mindenképpen érdemes minél előbb cselekedni.

A fentiek alapján látható, hogy számos olyan szituáció adódhat, amikor nagyon nagy hasznát vehetjük a flexibilis cső használatának. Nagy segítség lehet ez építkezés vagy lakásfelújítás során, de akkor is, ha új szaniter kerül beszerelésre. Így biztos lehet abban, hogy hosszú távon és probléma nélkül használhatja a mindennapok során a mosdókagylót, a mosógépet, a mosogatót, de még a bojlert is.