Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.09.08

A felsőoktatási évek alatt is lehet dolgozni!

A felsőoktatás napjainkban kiemelt jelentőséggel bír. A diákok a középiskola elvégzése után szabadon dönthetnek arról, hogy szeretnének-e továbbtanulni valamelyik felsőoktatási intézményben. Amennyiben igen, akkor már idejekorán érdemes megnézni, vagy érdeklődni a főiskolák, vagy egyetemek iránt.

 

A képzési paletta sokrétű, így körültekintően érdemes szakot választani. Szakválasztásnál számos szempontot érdemes figyelembe venni. Az első és legfontosabb hogy olyan szakot érdemes választani, amely érdekli is az illetőt. Sok esetben a szülők bele akarnak szólni gyermekük felsőoktatási tanulmányaiba.

 

szolnok-muszaki-allas.jpg

 

A véleménynyilvánítást sok esetben a szülők összekeverik azzal, hogy ráerőltetik akaratukat gyermekükre. Ilyenkor érdemes lehet azon elgondolkodni, hogy nem a szülők fognak továbbtanulni, hanem gyermekük, és hosszútávon nem lesz kifizetődő az, ha a gyermek nem azt csinálja, amit szeretne.

 

A második szempont, ami fontos lehet a diákok számára, az maga az intézmény. A legnívósabb főiskolák és egyetemek a fővárosban találhatóak, azonban vidéken is akadnak népszerű intézmények.

 

Szolnokon is van egy felsőoktatási intézmény, amely ideális lehet azoknak, akik gazdasági vonalon szeretnének továbbtanulni. A korábban Szolnoki Főiskola néven ismert intézménybe sok hallgató jár, ma már Pallasz Athéné néven lehet ismert, amely az egykori Szolnoki, és Kecskeméti Főiskola összeolvadásával jött létre. Az egyetemen lehet tanulni turizmus-vendéglátást, kereskedelem és marketinget, pénzügy-és számvitelt valamint még sok más szakot is.

 

A harmadik szempontba tartozik, hogy olyan szakot érdemes kinézni, amelyre igény mutatkozik a munkaerőpiacon. A munka világába való kilépés nem minden esetben lesz egyszerű a főiskola vagy egyetem elvégzése után, mert a munkaerőpiac telített lett. Manapság sok képzésre nem minden esetben lehet bekerülni államilag támogatott formában. Az figyelhető meg hogy egyre több szak elvégzéséért súlyos összegeket kell kifizetni. Nem minden család engedheti meg magának azt, hogy kifizesse gyermekük tandíját. Ráadásul a felsőoktatásban nem évente kell fizetni tandíjat, hanem félévente.

 

Amennyiben ez az eset áll fenn, akkor a hallgató kétféle lehetőséggel élhet. Az egyik lehetőség, hogy felveszi a diákhitelt, és a felsőoktatási tanulmányok után visszafizeti azt, vagy pedig az iskola mellett munkába áll, és az így megszerzett pénzt félrerakja tanulmányaira. Rengeteg diák kénytelen főiskola vagy egyetem mellett dolgozni egyéb okokból.

 

A diákmunka ideális lehet minden olyan hallgató számára, akik tanulmányaik mellett szeretnének munkába állni. Az állás szolnok oldalon lehet találni diákmunkát is. A gyártást, termelést végző vállalatok szoktak keresni munkaerőt mérnöki pozícióba is.

 

Ezek a munkák sokszor nem igényelnek iskolai végzettséget. A vállalatoknak a legtöbb esetben csak egy kikötésük van a hallgatókkal szemben, hogy rendelkezzenek tanulói jogviszonnyal.

Az árufeltöltés leginkább az urak számára lehet kedvező, míg a pénztáros pozíció a hölgyeknek. Az árufeltöltéshez jó fizikum,valamint állóképesség szükséges. A pénztáros munka könnyen betanulható, viszont nagy felelősséggel is jár.

 

Az áruházakban készpénzzel bánnak az alkalmazottak, amellyel minden műszak végén el kell számolniuk. Amennyiben hiány keletkezik, akkor általában ez a munkavállalót terheli. A pontosság és a precizitás ennél a munkánál is elvárt. A diákmunkák legnagyobb előnye hogy részmunkaidőben is lehet állást vállalni, így juthat idő a tanulmányokra is.