Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.12.20

A dugattyús kompresszor jellemzői

Ha jobban szeretnénk megérteni a dugattyús kompresszor tulajdonságait, akkor érdemes először inkább összehasonlítanunk azzal a másik ismert kompresszor típussal, amely a csavarkompresszor. Amikor az emberek egy teljesen új dologgal találkoznak, akkor sokszor megesik velük, hogy csak valami másikhoz hasonlítva értik meg annak a bizonyos dolognak a működését vagy a felhasználási területeit.

 

dugattyuskompresszor.jpg

 

A btkkft.hu munkatársai ezt tapasztalták a dugattyús kompresszor esetében, így úgy döntöttek, hogy a könnyebb érthetőség kedvéért, összehasonlítást végeznek. Az eredményt reméljük, hogy a cikkünk elolvasása után önök is értékelni fogják.

 

A dugattyús kompresszor és a csavarkompresszor közötti különbségek

Elsősorban természetesen két termék összehasonlításánál érdemes a hasonlóságokra kitérni. Mindkét típusú kompresszor a sűrített levegő előállítására alkalmas, illetve mindkettőt hasonló területeken alkalmazzák, amelyek például a különféle ipari környezetek, de otthon is sokszor hasznát lehet venni egy ilyen készüléknek. Eddig ezek voltak a hasonlóságok, most térjünk át a különbségekre.

A legnagyobb eltérés a dugattyús kompresszor és a csavarkompresszor között nyilvánvalóan a működési elvben van. Míg az egyik csavarokkal, addig a másik dugattyúkkal állítja elő a szükséges sűrített levegőt. Nagy különbség a működésben, hogy a csavarkompresszor zavartalan működéséhez bizonyos szintű olajra is szükség van, a dugattyús ezzel szemben akár olaj nélkül is működhet. Ez természetesen már arra is kihatással van, hogy mik lesznek a felhasználási területek – de erre kissé később térünk ki. A másik nagy különbség szintén abban mutatkozik meg, hogy milyen a felépítése. Vannak ugyanis olyan dugattyús kompresszorok, amelyeknek a működéséhez nincs elektromos áramra szükség, tehát kábel nélkül működnek. Ezeket más néven robbanómotoros kompresszornak nevezzük. Természetesen ez is bővíti a felhasználási területeket.

A másik nagy különbség a teljesítményben rejlik, ami azonban már inkább a csavarkompresszor malmára hajtja a vizet. Pontosabban arról beszélhetünk, hogy a csavarkompresszor sokkal nagyobb teljesítményt bír megállás nélküli munkával produkálni, mint a dugattyús kompresszor. Ez azonban csakis annyit jelent, hogy az ipari területen inkább ezt javasolják, otthoni környezetben pedig inkább a dugattyúst. Az is lényeges momentum, hogy a csavarkompresszor sokkal halkabban is működik, tehát így elviselhetőbb a hosszabb munka ezzel, de a rövidebbekhez pedig kiváló a dugattyús.

 

A dugattyús kompresszor felhasználási területei

Általában otthoni környezetben ajánlatos a dugattyús kompresszor választani, hiszen a teljesítmény ennek enged határokat. Otthon azonban szinte nincs lehetetlen, ahol szükséges lehet a sűrített levegő, ott helye van ennek a gépnek is. Fontos és nagyon előnyös lehetőség az áram nélküli használat, hiszen így olyan helyekre is el lehet érni vele, ami eddig a kábel és az áramszolgáltatás miatt lehetetlen volt. Említettük, hogy a dugattyús kompresszor készülhet olajmentes változatban is, ez egy speciális eszköz lesz így, amit a fogaszatban használnak. Nyilván ez sokkal kisebb és bizonyos speciális előírások szerint készül.

 

Milyet vásároljunk?

Ha már eldöntötte, hogy dugattyús kompresszort vásárol, akkor érdemes még azt végiggondolnia, hogy hol fogja alkalmazni az eszközt és az alapján kiválasztani a berendezést. A közepes minőségű és teljesítményűeket ajánljuk otthoni használatra, ipai környezetbe a komolyabbakat. Mindenképpen kerüljük azonban a nagyon olcsó, ismeretlen márkás termékeket, mert azok kérdéses, hogy mennyire lehetnek minőségesek.