Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.05

A cseppfolyósított földgáz – a földgáz figyelemre méltó formája

Nagy mennyiségű fogyasztás esetén a cseppfolyósított földgáz nagyon költséghatékony megoldás. Folyamatos ellátást biztosít, nincs kezelési költség, állásidő, nagyon tiszta és magas konzisztenciájú (anyagsűrűségű) anyag.

 

cseppfolyositott-foldgaz.jpg

 

A földgáz cseppfolyósíthatóságához megfelelő mértékű nyomásra van szükség, illetve megfelelő hőmérsékletre – legalább 162 oC fokra szükséges lehűteni. A cseppfolyósítás révén kb. 600 m3 földgázból kapunk 1 m3 cseppfolyósított gázt. A gázt nagyon jól szigetelt kriogén tartálykocsikban szállítják nagy mennyiségben, leggyakrabban tartályhajókkal. A gázokat több napos ellátást biztosító vákuumban, szigetelt tartályokban tárolják kriogén folyadékok formájában, ezért igény szerint folyékony vagy gáz halmazállapotban használhatók fel. A majdani felhasználás helyén ismét légneművé alakítják, és a vezetékbe táplálják. Az üzemeket ezért a tengerpartra szokták építeni, hogy a szállítási útvonal a lehető legrövidebb legyen.

 

Telepítés

 

Amennyiben nagy mennyiségű gázra van szüksége, a legjobb megoldás a telephelyen elhelyezett nagyméretű kriogén tárolótartály telepítése. A megfelelő elosztórendszerekkel és segédberendezésekkel együtt az átvevő telephelyén telepítik, figyelembe véve a biztonsági szempontokat is. Az, hogy mekkora és hány tartály szükséges a telepítés során, a fogyasztó berendezések teljesítménye alapján állapítható meg, figyelembe véve a rendelkezésre álló helyet, illetve a felhasználás jellegét. A tartályok a föld alatt, vagy egy védett épületben is telepíthetők. A tartályokat olyan elhatárolással kell telepíteni, hogy ne jelentsenek veszélyt a környezetre, az emberi életre vagy az anyagi javakra. 

 

A cseppfolyósított gáznak számos előnye van – gazdaságosan szállítható, az összetétele pedig tisztább, így kevésbé környezetszennyező, sőt a legmagasabb fűtőértékkel rendelkezik. Mi több, az alkalmazott telepítési módszerek miatt jó az ellátásbiztonság, így nemcsak gazdaságos, de biztonságos megoldást is jelent nagy üzemek számára.