Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.17

7 tipp, ahogyan a weboldalad sebességét felturbózhatod

Néhány évvel ezelőtt még elfogadható volt, ha egy weboldal 4-5 másodperc alatt töltött be. Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan rohamosan csökkenni kezdett a felhasználók türelme. Ennek következtében a jónak mondható érték hamar megfeleződött.

Ma már ott tartunk, hogy az internetezők fele két másodpercnél gyorsabb betöltési időre vágyik.

 

Hogyan ellenőrizhető egy weboldal sebessége?

 

A Google PageSpeed Insights remek eszköz erre. Túl azon, hogy kapsz egy konkrét számértéket, tippeket is ad arra vonatkozólag, hogy konkrétan milyen területeken érdemes fejlesztéseket végrehajtani.

Nézzük, mik azok az ötletek, amiket mindenképpen érdemes megszívlelned, mielőtt letesztelnéd az oldalad!

 

A tárhely körültekintő megválasztása

 

Mielőtt létrehozod a weboldalad, fontos szempont, hogy milyen szolgáltatónál vásárolsz tárhelyet. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen ha nem tudja kiszolgálni a szerver a weboldalad forgalmát, akkor munkád kárba veszik.

 

adatbiztonsag.jpg

 

Engedélyezd a gyorsítótárazást!

 

Az első látogatás során a felhasználó böngészője letölt minden fájlt, ami az adott weblaphoz tartozik. Ha engedélyezed a gyorsítótárazást a böngésző számára, akkor a felhasználó böngészőjéből vagy a merevlemezéről töltődik be az adatok azon része, amik nem változnak. Így minden visszatéréskor jóval gyorsabb élményben lesz része a látogatódnak.

 

Finomítsd az adatbázist

 

A feleslegesen növekvő adatbázis betöltése több időt vesz igénybe, mint amennyi indokolt. A phpMyAdmin alkalmas arra, hogy frissen tartsd a MySQL adatbázisod. WordPressben elég telepítened a WP Optimize kiegészítőt, és néhány klikkel optimalizálhatod azt.

 

Minimalizáld a HTTP kérelmeket!

 

A Yahoo statisztikája szerint a weboldalak betöltési sebességének 4/5 részét a HTTP kérelmek végrehajtásának számlájára lehet írni. A böngészők ráadásul egyszerre csak 4-8 HTTP kérést hajtanak végre, szóval minél több az ilyen kérelem, annál többet kell várakoznia a felhasználónak. Érdemes ezeket olyan alacsonyan tartani, amennyire csak lehetséges.

 

A CSS sallangmentesítése

 

A CSS biztosítja az oldalad kinézetét, éppen ezért ez töltődik le legelőször. Ha szépen tisztán tartott CSS fájlod van, az nagyot dob a felhasználói élményen. Ügyelj arra, hogy ne legyen tele ez a fájl felesleges, már nem használt kódrészletekkel.

 

Tedd a scripteket a láblécbe, ha van rá mód!

 

A Google Analytics kódot és más mérőkódokat fontold meg, hogy teheted-e a láblécbe. A keresőoptimalizálást biztosan nem fogja befolyásolni, ha így cselekszel, ellenben a tartalmak betöltődése hamarabb megtörténhet, mielőtt ezek a bonyolult kódok letöltődnének.

 

Egy betűtípust válassz, ha megoldható

 

Egy időben sok webfejlesztő rápörgött arra, hogy különféle betűtípusokat használt egy weboldalon belül. Manapság szinte mindenki mobilról böngészik, és nem a csillogáson, hanem a gyorsaságon van a hangsúly. Érdemes keresned egy jól olvasható betűtípust, és kitartanod amellett.