Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.12

7 éve nem emelték a 28.500 ft-os legkisebb öregségi nyugdíj összegét

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége NYOSZ közleménye

Emeljék fel a nyugdíjminimum összegét!

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége 2015. május 6-án megtartott, éves értékelő Küldöttgyűlésén, érdekvédő- és érvényesítő munkájának sorában elemezte a nyugdíjból, nyugdíjszerű ellátásból élők élethelyzetét. A jelenlévők - mintegy százharmincezer idősebb honfitársunkat tömörítő tagszervezetek küldöttei - véleménye és tapasztalatai alapján a Küldöttgyűlés megállapította, hogy érezhetően gyarapszik az anyagilag kilátástalan helyzetbe kerültek létszáma.

 

oreg-neni.jpg


Egyre többen panaszkodnak megélhetési gondjaik, elviselhetetlen élethelyzetük miatt. Az ország térségeiben változóan ugyan, de a nyugdíjasok sorában sokan kényszerülnek nyugdíjukból munka nélkül maradt hozzátartozóikat is támogatni. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – amely több szociális ellátás alapját is képezi – (28.500 Ft) már több mint hét év óta nem emelkedett. Ezzel együtt nőtt a mélyszegénységben élők aránya.

Emellett a kormány megszüntette a méltányossági közgyógyellátást és a méltányossági ápolási díjat is.

Mindezeket figyelembe véve a Küldöttgyűlés egyhangúlag támogatja a legnagyobb országgyűlési ellenzéki párt javaslatát, a jelenlegi 28.500 forint öregségi nyugdíjminimum mértékének 40.000 forintra történő emelését.

A jövőben törvény mondja ki a nyugdíjminimum mértékét, mely alapján módosítani szükséges a nyugdíjtörvényt!

Kiadó: Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége NYOSZ - MTI - OS