Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.11.21

60 ezer forint adójóváírást kaphatnak jövőre a nyugdíj-megtakarítók

A Grantis pénzügyi tanácsadó cég egy 3800 fős országos minta alapján kiszámolta, hogy a nyugdíj-megtakarítók átlagosan havi 25.200 forintot tettek félre a 2019-es év folyamán.

Az éves megtakarítási összeg után az állam 20% adóvisszatérítést ad ajándékba, ha nyugdíjbiztosításon, önkéntes nyugdíjpénztáron vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán keresztül tettük azt félre. Ez az állami támogatás akár 280.000 forint is lehet évente. A félretett összeg alapján egy átlagos megtakarító 60 000 forint adójóváírásra számíthat a jövő év folyamán.

persely.jpg

"Még nem késő igénybe venni a teljes évre vonatkozó adóvisszatérítést, ehhez azonban az kell, hogy még idén elindítsuk nyugdíj-előtakarékosságunkat" - mondta el Sebestyén András megtakarítási szakértő, a Grantis vezérigazgatója. Akik nyugdíj-előtakarékosság indításában gondolkodnak, azoknak érdemes még idén lépniük, hogy ne maradjanak le az állami támogatásról.

A pénzügyi tanácsadó cég statisztikáiból kiderült az is, hogy egy átlagos megtakarító csak 41 éves korában kezd el a nyugdíjára félretenni. "Arra biztatunk mindenkit, hogy kezdjen hozzá minél előbb, mert így könnyebben összegyűlik a kívánt összeg" - tette hozzá a szakértő, aki szerint biztatóak a trendek: "megtakarítóink 11%-a 35 év alatti, ami egy nagyon jó arány az előző évekhez képest".

Az elmúlt egy évben nagyjából 50 ezerrel nőtt a nyugdíjbiztosítások száma, ami így már 323 000 szerződésnél jár. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma jóval nagyobb (1,1 millió), ez a létszám azonban évek óta csökken. OTS

Több mint 1,5 milliót kap a magyar nyugdíjrekorder

Közel 2 millióan kapnak nyugdíjat Magyarországon, akiknek a fele havi 100 ezer forintból is kevesebből tengeti mindennapjait. A leggazdagabb magyar nyugdíjas havonta 1.608.717 forintot kap. Az adatokat a az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságtól kérte le, s mint írják tavaly 1,3 millió volt a legmagasabb hazai nyugdíj, tehát mindenképpen rekord a mostani adat.