Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.14

50 éves kor körül meghalnak a magyar rendőök

Néhány állítás és annak cáfolata a magyar rendőrökről.


1. „A rendőrök csak traffipaxoznak és az autósokat ellenőrzik, mást nem csinálnak.”
- Tévedés. A rendőri állománynak elenyésző része foglalkozik közlekedésrendészettel. A sebességmérésben pedig alig néhány százalékuk vett valaha is részt. Ezzel szemben a börtönök közismerten túlzsúfoltak.


2. „Kár rendőrt hívni, mert csak akkor jönnek ki, ha már vér folyik…”
- Tévedés. A rendőrség minden bejelentést rögzít és amennyiben hatáskörébe tartozik, intézkedésbe kezd. Telefonos bejelentést eltussolni nem lehet.

 

rendorseg-temetes.jpg


3. „A rendőrök csak órák múlva jönnek ki, ha baj van. A múltkor is betörtek a pincébe és csak 3 óra múlva jött ki járőr.”
- Tévedés! A bejelentések és segélykérések sürgősségi szintjük szerint vannak osztályozva. Egy azonnalos intézkedést igénylő segélykérés mindet felülíró preferált címként van kezelve, míg egy utólag felfedezett pincefeltörés nyilvánvalóan kevésbé igényel azonnali intézkedést és megelőzik a segélykérésekre való reagálások. A járőrök egyébként nem bentről indulnak, hanem címről címre járnak.


4. „A rendőrök az adófizetők pénzén törik össze a rendőrautókat.”
- Tévedés! Bármilyen káresetért a rendőr kártéritési felelősséggel tartozik. Egy sajáthibás koccanás esetén a kárt is megtéríti és fegyelmi, valamint szabálysértési felelősséggel is tartozik.


5. „A rendőrök csak a magyarokat zaklatják, a romáknak bezzeg mindent szabad.”
- Tévedés! Elég csak megismerni a börtönök fogvatartottainak arányát. A különböző jogvédő szervezetek pedig folyamatosan azt szajkózzák, hogy „kimutatásaik szerint”, sokszorosa az esélye egy roma embernek, hogy igazoltassák, mint egy nem romának.


6. „Mindenki rendőrnek születik, csak valaki tovább tanul”
- Tévedés! A rendőri állományon belül szinte a legmagasabb az egy főre jutó diplomások száma. Rendőr csak minimum érettségivel rendelkező személy lehet, akinek ezen felül egy szakközépiskola szintű szakmai iskolát is el kell végeznie.
7. „A rendőrök azt hiszik, bármit megtehetnek és meg is tesznek.”


- Tévedés! Nem tehetnek meg bármit és nem is hiszik ezt. A rendőr ugyanis tisztában van azzal, amiről az embereket hergelő sajtó sosem számol be: a rendőr telefonját bírói engedély nélkül lehallgathatják, lakhelyét jelenléte nélkül átkutathatják, online levelezését olvashatják, bankszámláját bármikor ellenőrizhetik.
Megbízhatósági vizsgálat jogintézmény keretein belül erre szakosodott szervek felderítési céllal jogsértésre felbujthatják, kísértésbe ejthetik. Ilyen eszközök ma a gyilkosok, rablók, dealerek, szervkereskedők felderítése érdekében sem megengedettek bírói engedély nélkül. A rendőrrel szemben viszont igen.


8. „A rendőrök mind elvhű kormánypártiak.”
- Tévedés. A rendőrök az alkotmányos rendre esküsznek fel és nem pártokra, kormányokra, melyek jönnek-mennek. Az állomány jelentős része az előző kormány alatt is szolgált és az ez utáni kormányok idején is szolgálni fog. Ahogy a tűzoltókat és a mentősöket, postásokat sem cserélik le kormányciklusonként.


9. „Egyre több a rendőri túlkapás.”
- Tévedés! Manapság a túlkapások száma elenyésző a húsz évvel ezelőtti időszakhoz képest és évről évre lassan csökkenő tendenciát mutat. Azonban míg húsz éve a sajtó nem igyekezett a rendőröket pellengérre állítani, ma a bizonyítatlan, csupán egyoldalúan túlkapásnak értékelt intézkedéseket is előszeretettel mutatja be túlkapásként és sugall a valósnál jóval rosszabb helyzetet, félrevezetve ezzel az embereket.


10. „A gyilkosokat bezzeg sosem kapják el.”
- Tévedés! Az emberölések felderítési aránya évről évre 90% felett van, míg az emberölések száma 1928 óta (mióta dokumentálják) rendszerint 200 és 300 között van évente. Tehát manapság nincs több emberölés, mint 20-30-40 vagy 50 éve.
10+1. „A rendőrök rendszerint nem csinálnak semmit”


- Tévedés! A rendőri állomány túlterhelt. Címről címre járnak, napi sok száz segélykérésre és bejelentésre reagálnak. A rendőrök átlag halálozási kora nem sokkal több, mint 50 év, amely a napi szintű és folyamatos stressz okán ilyen alacsony.
(Forrás: Felforgatás zsarukönyv - Facebook

(Fotó: police.hu)