Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.12

5 másodpercre csökken a banki átutalási idő március elejétől

Öt másodpercre csökken a belföldi átutalási idő március 2-tól, az azonnali átutalási rendszer bevezetésével - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bartha Lajos hozzátette: a teszt eredmények azt mutatják, hogy a tranzakciók nagy része 2-3 másodperc alatt is teljesülhet majd.

banki-atveres.jpg

Elmondta: jelenleg az ügyfelek csak hétköznapokon, reggel 7 és délután 5 között indíthatnak átutalást, ha azt szeretnék, hogy a tranzakció még az utalás indításának napján megtörténjen, ezzel szemben az új rendszer az év minden napján, éjjel-nappal pár másodperces utalási időt biztosít.

Az új rendszer lehetőséget ad arra is, hogy az ügyfelek rögzítsenek másodlagos azonosítókat - mobiltelefonszámot, email címet - a rendszerbe, így az utaláshoz, a számlaszám helyett ezen információk megléte is elégséges - tudatta. Az új adatvédelmi szabályok szerint az ügyfélnek előzőleg engedélyeznie kell a banknál lévő mobilszámának és bankszámlaszámának összekötését - jelezte Bartha Lajos. MTI

Kenőpénzt hoz forgalomba az MNB?

Nagyobb címletű, ugyanakkor kisebb méretű papírpénz forgalomba hozatalát tervezi az MNB. A Nemzeti Bank illetékesei szerint ez nem annyira feltűnő és kényelmesebben elfér kabátzsebben vagy autóstáskában. Ha valakinél ilyen pénzt találnak, megállapítható, hogy korrupciós bűncselekményt követett el - emelte ki az új bankjegy előnyét az MNB szóvivője.

 

loading...