Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.01.09

Téli gumi, nyári gumi – Mikor melyiket válasszuk

Bár még igazán el sem kezdődött a tél, aki eddig nem tette annak is érdemes felraknia a téli gumikat, ugyanis jön a tél!

A meteorológusok előrejelzése szerint a jövő héten beköszönt a tél, így aki eddig halasztotta annak is érdemes téli gumira váltania. Az ökölszabály szerint, ha az átlaghőmérséklet 7C fok alá csökken akkor érdemes váltani téliről nyárira és fordítva.
A téli gumira nem csak hóban és jeges útszakaszokon van szükség, hanem hűvös időben is, hiszen a nyári gumik tapadása hideg időben lényegesen rosszabb. Ekkor ezek a gumik keményebbek, merevebbek, és ezért rosszabb a tapadás és nagyobb a csúszásveszély is.
Ha a tél ilyen marad mint eddig, és korán beköszönt a tavasz, akkor érdemes lehet akár már most is beszerezni a nyári gumikat, hiszen még nincs szezon, így olcsóbban juthatunk hozzá – írja egy
gumiabroncsos szakportál . Vannak akik, nyáron is fent hagyják a téli gumiabroncsokat, ám ez épp úgy helytelen, ahogy télen sem szabad nyári abroncsokat használni.

teli-nyari-gumi.jpg

A téli gumi, ugyanis a zajosabb, hangosabb, ami rosszabb utazási élményt nyújt. De még ez a legkisebb probléma. Az általunk megkérdezett gumis szakemberek szerint az autó stabilitását is rontja, ha nagy melegben használjuk a téli gumikat, ráadásul, hőségben a téli gumiban lévő adalékanyagok elpárologhatnak, így lényegesen romlik a téligumik tulajdonsága.
Rossz hír az is, hogy a nyári időszakban intenzíven használt téligumi, nagyon gyorsan kopik, akár egy év alatt is tönkremehet, miközben szabályos használat esetén, akár három évet is kibírnak a téli abroncsok.
A négy évszakos gumik, az uri utasoknak lehet jó választás, akik évente 10.000 km-nél többet nem autóznak, és extrém időjárási körülmények között nem használják az autót. A négy évszakos gumi ugyanis akkor hagyja cserben a tulajdonosát, amikor legfontosabb lenne, hóban és 40 C fok feletti melegben. Persze aki nem autózik hóban, és hőségben annak a négy évszakos gumi is elfogadható választás lehet.
Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy egyes autóbiztosításoknál előírják az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatot, és ezt be is tartatják. Ha valaki állóhelyzetben betöri az ablaküvegünket, a biztosító akár azért is megtagadhatja a kártérítést, mert nem az évszaknak megfelelő abroncsot használunk. Tehát nem csak akkor követeli ezt meg, ha a káresemény köthető a gumiabroncsok minőségéhez, hanem minden esetben.
És még egy tanács, mielőtt útnak indulnak, ellenőrizzük a gumik nyomását, mert a nyári hőmérsékletekhez képest, jelentősen csökkenhet a gumik nyomása a hideg időjárás miatt.