Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.27

Tárgyalnak a Bonbonetti nagykanizsai üzemének átvételéről

A Bonbonetti ukrán tulajdonosa ugyan megszünteti gyártását Nagykanizsán, de a 64 embert foglalkoztató üzem átvételéről és a termelés folytatásáról több potenciális vevővel folynak tárgyalások - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.
Borsos József elmondta: a Bonbonetti ukrán tulajdonosa a bejelentési kötelezettségének megfelelően jelezte a munkaügyi központnak, hogy a nagykanizsai termelést és az ott jelenleg dolgozó 64 ember foglalkoztatását december 31-ig megszünteti.

 

bonbonetti.jpg

Ezzel párhuzamosan azonban több potenciális vevővel vagy üzemeltetővel is folynak tárgyalások, hogy az üzem megvásárlásával vagy más konstrukcióban a termelést tovább folytassák. A reménybeli vevők a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot - jelezte az igazgató.
Hozzátette azt is, hogy a megyei kormányhivatal és a munkaügyi központ a leendő vevőknek minden támogatást megad, így egyebek mellett munkahelymegőrző támogatást is ahhoz, hogy a nagykanizsai édesipari üzem tovább működjön és a dolgozókat ne kelljen elbocsátani.
A Népszabadság pénteki számában a Bonbonetti vezérigazgatója, Sánta Sándor a lépést a hatékonyság növelésének kényszerével indokolta. Utalt arra, hogy cégcsoportjuk az utolsó olyan édesipari gyártó Magyarországon, amelynek nagy kapacitású gyára van az országban, és meghatározó márkákat gyárt.
Sánta Sándor elmondta, hogy több megoldáson is gondolkodnak a nagykanizsai gyár jövőjével kapcsolatban, és olyan megoldást részesítenének előnyben, amelynek eredményeként megmaradhat a helyi gyártás.
Hangsúlyozta, hogy a magyarországi fejlemények nem állnak összefüggésben az ukrán anyacég, a Viktor Porosenko érdekeltségében álló Roshen problémáival az orosz piacon, amelyek ugyan alapvetően nem rendítik meg az európai, amerikai és kanadai érdemi piacokkal is rendelkező céget, de azért komoly bevételkiesést okoznak.
A lapnak sikerült megtalálnia egy befektetőt, aki vevője lehet a gyárnak. Részleteket - a nem édesipari vállalkozásokban érdekelt - Géczi László nem közölt, de annyit elmondott: banki hitelek és uniós támogatás felhasználásával biztosítaná a termelés fenntartását, a dolgozók további foglalkoztatását.
A Kanizsahír hírportál egy korábbi értesülése szerint a szakszervezetet arról tájékoztatta a bezárás okaként a Bonbonetti Choco Kft. vezetése, hogy a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése óta rohamosan megerősödött a feketegazdaság az édesipari termékek piacán. A társaság nem kis- vagy közepes vállalkozás, ezért nem jut fejlesztési forrásokhoz, a termékei pedig így nem képesek felvenni a versenyt a feketepiaci alternatívákkal.
A Bonbonetti cég neve is Nagykanizsáról származik, ugyanis a zalai városban már a rendszerváltás előtti évtizedekben készült egy ostyaféle ezen a néven, majd a privatizációt követően a termék nevét vette fel az itt működő cég.
A mai Bonbonetti a honlapján található cégtörténet szerint több tulajdonosváltás után került az ukrán Roshen kezébe. A Stollwerck Budapest Kft.-t és a nagykanizsai Bonbonetti Kft.-t 2004-ben vásárolta meg, majd az egész cégcsoportot Bonbonettire keresztelte át.
A nyilvános cégadatok szerint a Bonbonetti Choco Kft. nettó értékesítési árbevétele 9,78 milliárd forint volt 2013-ban, 2012-ben 11,42 milliárd. Adózás után tavaly 8,5 millió forint volt a társaság vesztesége, a tavalyelőtti 133,3 millió forintos veszteséget követően. MTI