Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.25

Karácsonykor született Sisi

Szent karácsony napján a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság tagjai megemlékezést tartottak Erzsébet a magyarok királynéja születésnapján, a bp-i Döbrentei téren lévő szobránál. A karácsonyi megemlékezés a társaság koszorúzásával fejeződött be. - Az 1837. december 24-én Münchenben született Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach -SISI- hercegnőnek, majd Erzsébetnek a Magyar Szent Korona Országai királynéjának sok tisztelője volt és van.

sisi-erzsebet-kiralyne.jpg

(Erzsébet királyné magyar koronázási öltözékében (Emil Rabending felvétele, 1867)

Szülei Wittelsbach Miksa Emánuel herceg az apa és Ludovika az anya unokatestvérek voltak. A hercegi családnak nyolc gyermeke született. Sisi a bajor hercegi család tagjaként élte gyermekkorát Münchenben a téli palotában és nyáron a  Possenhofenben. A becenevét illetően két változat is elterjedt a köztudatban.

Az egyik változat szerint Erzsébet édesapja leánya születése után gyermekét Sisi-nek szólította és így maradt meg ez a név mind a mai napig. A másik változat, hogy az idősebb testvért kisebb testvérei Elisabeth nővérüket Lisi-nek becézték amit a legkisebbek csak Sisi-nek tudtak kiejteni. Ez egészen bizonyos.

Erzsébet királynénkat Sisi-nek és nem Sissi-nek, legkevésbé Sissy-nek becézte családja. SISI soha nem éreztette senkivel arisztokrata származását nem volt benne semmiféle gőg, jól ismerte a környékükön lakó szegények házait és az abban élőket. Könyvből és filmről jól ismert "kalandos" története és házasságkötése - közölte pénteken a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság.