Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.03.26

Hogyan meséljünk?

Örvendetes dolog, hogy napjainkban újra divatban van a történetmesélés. Enélkül csak szürkébb lehet az élet, ezért a mai digitális világban, nagyon meg kell becsülni. Ezt egyre nagyobb embertömeg kezdi felismerni, ami abból látszik, hogy jelentősen több fórumon (újságok, blogok, könyvek) írnak a mesélés fontosságáról, ahogy Dr. Prezi is tette.

 

dr-prezi.jpg

 

Miért jó?

 

Színesíti a fantáziát, mind a mesélőét, mind a hallgatóét, hiszen nem csak kitalálni, hanem előadni is kell a mesét, valamint a hallgató részéről azt elképzelni, beleképzelni magát a szituációba. De mindezt csak úgy érdemes, ha szépen, az odaillő szavakkal, érzékletesen történik a mesélés, ami a szókincsnek és az előadásmódnak is jót tesz. Nem mellesleg jó, ha van egy felépítése, egy története, egy szerethető, vagy éppen utálható karaktere, akinek a viselkedése egy adott kérdést vet fel, vagy akár old meg. Na de vegyük sorban.

 

Központi karakter

 

A központi karakter esetében előny, ha a mesélőnek van benne személyes tapasztalata, esetleg érintettsége. Vegyük például, hogy egy betegséggel küzdő gyermekekért tartott előadáson, hitelesen csak egy, adott betegségben szenvedő gyermeket nevelő szülő tud megszólalni, hiszen az ő életében van jelen, ő ismeri a vele kapcsolatos mindennapi történéseket. Ha mindezt egy egészséges gyermeket nevelő szülő teszi, az már valamilyen szinten hiteltelen, vagy elferdített lehet.

A karakternek legyen egy fő mondanivalója, de legyenek igazi, hiteles érzései, gondolatai, adott esetben konfliktusai. Az sem gond, ha fordulatos, érdekfeszítő a cselekmény és nem hagy elkalandozni, esetleg unatkozni.

 

A mondanivaló

 

A másik legfontosabb dolog, hogy legyen egy kerete, története, egy mondanivalója az elmesélt történetnek. Általában jó, ha felvet egy központi kérdést, amire épül az egész történet és annak a mondanivalója. Ez lehet filozofikus vagy gyakorlati, gazdasági vagy akár politikai is. Nem kell, hogy a mondandónk mindenkinek szóljon, elég, ha megcélzunk egy szűkebb szegmenst, hogy azoknak tartalmazzon tanulságot.

 

A cselekmény, konfliktus

 

Minden történet egy konfliktus köré épül, legyen az gyermekmese, szépirodalmi mű, vagy akár egy beszéd. Ha pedig van egy probléma, akkor kell lennie egy megoldásnak is. Célszerű, ha a megoldás nincs túlbonyolítva, egyszerű és a célközönség számára érthető. Tehát ha adott egy dilemma a főhősünknél, azt ne hagyjuk kibontatlanul, igenis oldjuk meg. Éppen ezért fontos, hogy olyan kérdést vessünk fel központi kérdésként, amire van rálátásunk, azt fel tudjuk oldani a történetben.

Ha mindezekre tekintettel kezdünk bele a mesélésbe, akkor a történetünk életközeli, hiteles és tanulságos lesz. Épp emiatt érdemes néha elnézni egy retorika klubba, hogy csiszoljunk, bővítsünk a szókincsünkön és javítsunk az előadásmódunkon.