Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.08.20

23 órás küzdelem Patkó Bandi fájáért

Péntek este riasztották a barcsi hivatásos tűzoltókat, mert Barcs külterületén a 6-os főút mentén kigyulladt egy kocsányos tölgy belseje. Az egységek kiérkezésekor bizonyossá vált, hogy a környék egyik nevezetessége, a legendás betyár, Patkó Bandi fája ég. Így a beavatkozás során számításba kellett venni azt a természeti értéket is, amelyet a közel 300 éves famatuzsálem jelent.

patko-bandi-faja.jpg

patko-bandi-faja-2.jpg

patko-bandi-faja-3.jpg

A tűzoltók egész éjszaka küzdöttek a kocsányos tölgy belsejében lévő izzással, majd szombaton reggel a fa csonkolása mellett döntöttek a közlekedők biztonsága érdekében. A fát egy gépjárműfecskendő bevetésével, két vízsugárral oltották a tűzoltók.

Az oltáshoz szükséges, körülbelül 30 köbméter vizet egy vízszállító jármű ingajáratban hordta a helyszínre. Az ágak eltávolításához Nagyatádról érkezett emelőkosaras tűzoltógépjármű. Kilenc órán keresztül csak kerülő úton lehetett közlekedni Barcs és Szigetvár között, ugyanis a darabolást teljes útlezárás mellett végezték a tűzoltók. A beavatkozást a tölgyfa méretein és a füstölésen túl tovább nehezítette, hogy a fa odvában lódarazsak fészkeltek.

A tüzet tíz tűzoltónak csaknem 23 óra alatt sikerült teljesen eloltani. A tűz keletkezési körülményeinek tisztázása érdekében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított. A fa túlélése bizonytalan. (Fotók/videó: Barcs HTP - BM OKF Médiaszerver)