Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.14

15 fiatal kapta el a veszettséget, miután kettyintettek egy szamárral

Drámai eseményekre derült fény augusztus elején Marokkó egy vidéki falujában, ahol legkevesebb 15 gyerek fertőződött meg veszettséggel. A 7 és 15 év közötti fiúk ugyanis egy nőstény szamárral kamatyoltak.

A szülőknek először csak az tűnt fel, hogy “akkut köhögés” sújtja a gyerekeket, ezután jött a rendkívül magas láz és az extrém nyáladzás. Mikor viselkedésük kezdett abnormálissá válni – sikítozás, idegesség és inaktivitás jellemezte őket – a helyi kórházba szállították a fiúkat.

 

szamar.jpg


Úton a kórház felé egyikük bevallotta családjának, hogy mindannyian egy nőstény szamárral létesítettek kapcsolatot. Az állat nem kapta meg a veszettség elleni védőoltást, a gyerekek pedig féltek beismerni tettüket, és hogy elkerüljék a botrányt, inkább nem mondtak semmit, írja egy marokkói újság.

Tudomást szerezve az esetről, az orvosok úgy döntöttek, hogy a regionális kórház helyett egy nagyobb és jobban felszerelt kórházba küldik őket, ahol az állatok terjesztette betegségeket kezelik. A betegek hosszabb ideig tartó kezelésre számíthatnak.

A helyi hatóságok azonnal elaltatták az állatot, viszont úgy tudni, hogy ennél jóval többen lehetnek érintettek
Az érintett családok nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek: az eset miatt köznevettség tárgyává váltak a kicsi faluban. A szülők szégyent és félelmet éreznek.

A helyi hatóságok jelenleg keresik mindazokat akik “megközelítették” vagy “megcsodálták” a szerencsétlen állatot, nehogy a kór tovább terjedjen a régióban. A faluban élő fiatalok többsége önként vetette alá magát a veszettség elleni tesztnek, hogy biztosak legyenek benne: őket nem érinti a betegség.
Szakértők szerint azonban számítani lehet rá, hogy az esetek száma a jelenleginél nagyobb, egyes családok azonban a szégyentől és a botránytól való félelmükben gyerekeiket más, a régiótól messzire eső kórházakba vitték kezelésre.
(Forrás: Euronews)