Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.09

Sztárság helyett jó szakma a nyerő - hangzott el Letenyén

Az elmúlt években dömpingszerűen ontották a diplomásokat a felsőoktatási intézmények, ugyanakkor a média szórakoztatópiari ága a rengeteg tehetségkutató műsorával azt sugallta, bárki lehet sztár. (Pedig ez csak egy hamis illúzió, egy csalfa ígéret,  amit a "vezető" médiák sugallnak, és próbálnak az agyunkba  égetni,  hiszen a mi mindennapi életünk, amit naponta átélünk, az a kézzelfogható  valóság, nem pedig az a valami, amit reklámokkal teletömve próbálnak lenyomni a torkunkon minden áldott nap.) A szakképzés, a jó szakma iránt viszont pont ezek miatt egyre csökkent az érdeklődés, holott egy jó szakmával többet lehet keresni, mint egy "tucatdiplomával". A kormányzat ezen a helyzeten szeretne változtatni és az átalakulás zászlóvivői most a megyei kamarák lettek.

 

letenye-iskola-1.jpg

 

letenye-iskola-2.jpg


A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából a Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonpofit Kft éppen ezért szervezett hat iskola részvételével szakmabemutató napot szerdán a letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában.
Halmi Béla letenyei polgármester, Balassa Istvánné tankerületi igazgató és Kajári Attila a KLIK Zalaegerszegi Tankerületének szakképzési igazgató helyettesének megnyitó beszédei után a nagykanizsai középfokú oktatási intézmények részéről hangzottak el előadások.

 

letenye-iskola-3.jpg

 

letenye-iskola-4.jpg


Csiszár Ildikó a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója a Letenye Médiának elmondta: korábban Bakon, Zalakaroson és Zalaszentgróton is rendeztek hasonló találkozásokat. Szülői értekezleteken, osztályfőnöki órákon népszerűsítik a szakmákat. Évente több mint 30 üzemlátogatást is szerveznek, ugyanakkor szakmai kiállításokra és viszik a pályaválasztás előtt álló iskolásokat.
Mérksz Andor a kanizsai TISZK részéről úgy fogalmazott, hogy már a hetedik osztályosok körében elkezdik a szakmák népszerűsítését. A kétkezi munkák szépségét fotókkal, bemutató videókkal illusztrálják, majd kiviszik az iskolásokat a vállalkozásokhoz, hogy ott "élesben" lássák a munkafolyamatokat.
A letenyei programon a helybeli nyolcadikosokon kívül jelen voltak a becsehelyi, bánokszentgyörgyi, bázakerettyei, borsfai és tótszerdahelyi általános iskolás végzős tanulói.
A szakmabemutató napon Benkő Lajos, Hencz Balázs, Kátai Tibor, Mikó Imréné vállalkozók mutatták be cégüket, de a letenyei OWI-Zala Bt. részéről a faiparról Perhócs Zoltán valamint a Kolping képviseletében Palkó Melinda és Zsin Éva a szociális szolgáltatásokról tartott ismertetőt.

Pusztai Ferencnétől a letenyei Andrássy igazgatójától megtudtuk, hogy a kisvárosban két osztályba 38 végzős tanuló jár, akik számára nagyon fontos egy-egy ilyen szakmákat bemutató nap, hiszen közülük sem mindenki készül gimnáziumba, hanem többen középiskolákba, azon belül szakmunkásképzésekre jelentkeztek.

 

letenye-iskola-zami-cukraszat.jpg

 
A becsehelyi Zami Cukrászat standjánál Mikó Imréné mutatta be a letenyei nyolcadikosoknak a finomabbnál-finomabb péksüteményeket és édességeket. Itt a végzős letenyei Horváth Rebekától megtudtuk, bár ő nem élelmiszeripari képzésre jelentkezett, de kortársaihoz hasonlóan természetesen nem csak nézni, hanem fogyasztani is szereti az ízletes sütiket.