Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szirénaszó az utakon - Mire figyeljünk, ha megkülönböztető jelzést használó jármű közeledik

Az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan híradást hallhattunk, melynek témája megkülönböztető jelzést használó jármű balesete volt. Pedig a KRESZ, vagyis a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet egyértelműen előírja, hogy a megkülönböztető jelzést használó (szirénázó, villogó) járművek előtt fel kell szabadítani az utat, elsőbbséget kell adni nekik. A gyakorlatban azonban nagyon sokszor nem ezzel a magatartással találkoznak a tűzoltójárművek sofőrjei. Az emberek sokszor figyelmetlenek, nem látják, nem is figyelik a szirénázó tűzoltóautót, mentőt vagy éppen rendőrt. Sok esetben a túl hangos zene miatt sem veszik észre, hogy valami éles szirénaszóval közeledik.

 

tuzoltoauto-baleset.jpg

 

A megkülönböztető jelzést használó járművek sofőrjei speciális képzéseken vesznek részt azért, hogy a forgalomban megfelelő módon tudják vezeti járműveiket. A többi közlekedő együttműködése nélkül azonban nem sokra mennek. Fontos, hogy a szirénát és fényjelzést használó autóknak minden helyzetben elsőbbséget kell adni és a továbbhaladásukat félrehúzódással, vagy akár megállással is biztosítani kell. Ha látjuk, hogy a mellettünk haladó sávban egy ilyen jármű érkezik, vagy éppen az út mentén, esetleg a másik sávban tartózkodik, akkor fokozott óvatossággal kell az autót megközelíteni. Gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg nagy forgalom esetén a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen. Soha nem szabad a fékre taposni és azonnal megállni, ha mögénk ér egy ilyen autó. Ha ezt tesszük, akkor a szirénázó autót is fékezésre kényszerítjük, melyből akár baleset is kialakulhat, hiszen például egy tűzoltóautó a méretéből kifolyólag hosszabb féktávon tud megállni, mint egy személyautó. Inkább haladjunk tovább lassítva és lehúzódva az út szélére. Indexszel tudjuk jelezni, hogy észrevettük a közeledését és szándékunkban áll utat nyitni neki. A megkülönböztető jelzést használó járműveket tilos megelőzni és mögöttük úgy kell a követési távolságot tartani, hogy a közlekedés többi résztvevőjét ne zavarjuk vele.

Az autópályák leállósávját a tűzoltók, mentők és rendőrök megkülönböztető jelzéssel használhatják, csakúgy mint a nagyvárosok buszsávjait. Éppen ezért fontos, hogy a leállósávban csak akkor tartózkodjuk, ha járművünknek olyan problémája van, mely miatt azonnali megállásra kényszerülünk és a buszsávot is csak akkor vegyük igénybe, amikor erre a jelzőtáblák lehetőséget adnak.

Sokan nem gondolják, de a szirénás járműveknek a gyalogosokkal szemben is elsőbbségük van. Ez persze nem a járdára vonatkozik, hanem a gyalogátkelőre. Ha a járda szélén állva éppen áthaladnánk egy gyalogátkelőn és meghalljuk a sziréna szót, akkor ne lépjük a zebrára, egyrészt, mert a KRESZ szerint elsőbbsége van szirénás autónak, másrészt gondoljunk arra, hogy nem fog tudni megállni a sebességéből és a féktávolságából adódóan sem. Ha már az átkelőn tartózkodunk, akkor növeljük a tempót és igyekezzünk minél gyorsabban a túloldalra kerülni.

Természetesen a szabályozás a tűzoltóautó sofőrökre is vonatkozik, így a megkülönböztető jelzést csak akkor használhatja, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság érdekében szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik. Csak úgy közlekedhetnek, hogy azzal nem veszélyeztetik a forgalomban lévőket, így például egy piros jelzésnél csak akkor hajthatnak át a kereszteződésen, ha meggyőződtek róla, hogy szabad előttük az út.

Nagyon sokat segíthetünk a tűzoltóautóknak azzal, hogy odafigyelünk vezetés közben és amint szirénaszót hallunk, keressük a forrását, honnan érkezhet, merre tart. Ha ezt megtesszük, akkor csökkentjük egy baleset kockázatát és nem elhanyagolandó tény ez sem, hogy minél kevesebbet kell lassítania, vagy megállnia a tűzoltónak, annál hamarabb ér oda a balesethez, vagy tűzhöz és annál több életet tud megmenteni.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Kőváry Adrián tű.törzszászlós)