Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.23

Szépen dolgoznak a letenyei kis kertészek is - A Vesd bele magad! Program 2014. évi eredményei

Az AGRYA 2011-ben indította el a Vesd bele magad! Programot, amelyet 2014-ben immáron a negyedik évben szervezett meg. A Vesd bele magad! Program során kisiskolás, jellemzően 6-10 éves gyerekek kaptak vetőmagcsomagot, benne 5 zöldség vetőmagjával (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, cékla). Az általános iskolák koordinációja mellett a gyerekektől azt kértük, hogy a vetőmagot otthon vessék el, és ami megterem, azt fogyassza el a család. A cél a szemléletformálás, hogy megmutassuk, kevés munka befektetésével egy család meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldséget és nem kell azt a nagyáruházakban megvásárolni. Ezen túl a gyerek felelősségérzetét is fejleszti a Program, hiszen rajta múlik, hogy az elvetett magból mi lesz, lesz-e egyáltalán belőle valami. A Programot évek óta nem szociális alapon szervezi az AGRYA, így nincs semmiféle különbségtétel a gyerekek között, a cél a szemléletformálás és a tájékoztatás. A Program fővédnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az induláskor, 2011-ben 22 általános iskola 2.147 diákja vett részt a Programban. 2012-ben már 339 általános iskola 21.146 diákja, 2013-ban 394 általános iskola 24.675 diákja kapcsolódott be a Programba. A 2014. évben zártkörűen, csak a már 2013-ban is a Programban szereplő iskolák között meghirdetett Programba 241 általános iskola 14.920 kisdiákja kapcsolódott be és kapott vetőmagcsomagot március közepéig. Az iskolák egyharmada már harmadik éve részese a programnak, a kezdeti 22 iskolából három iskola diákjai még 2014-ben is veteményeznek! A magokat a gyerekek elvették, és szépen fejlődnek a vetemények, van mit megmutatni!

A gyerekek az élményeiket, fotóikat, rajzaikat immáron 2011. óta az önkéntes segítőként  közreműködő általános iskolai pedagógusok segítségével a www.vesdbelemagad.hu weboldalon osztják meg az érdeklődőkkel. A 2014. évi kertészkedésről több száz blog bejegyzés és közel 2000 fotó került fel a Program weboldalára.
A Program pénzügyi alapját az előző három évnek megfelelően csak pénzbeli magánadományok jelentik, tehát bármiféle állami támogatás nélkül biztosítja az AGRYA a vetőmag csomagokat.
A múlt évhez hasonlóan a Cargill Magyarország a projekt kiemelt támogatója. A Program finanszírozásához magánszemélyek és az AGRYA partnerei - Axiál, Yara, Syngenta, OTP Bank, AGRO.bio is hozzájárultak.
Forrás: e-mail AGRYA Országos Iroda. A letenyei kisdiákok beszámolói
ide kattintva olvashatók.