Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.13

Úszós horgászat kiemelt precizitással – avagy a minőségi bolognai botok előnyei

Ebben a cikkben a békés halakra történő horgász módszerek egyik különleges módozatának számító bolognai botos horgászat részleteivel foglalkozunk. Megmutatjuk, miben rejlik tehát a bolognai horgászbotok értéke, illetve hasznossága.

Ezenfelül persze nemcsak a bolognai botok beszerzése kapcsán, hanem a hozzájuk leginkább illő egyéb kiegészítők és eszközök kiválasztásához szintén igyekszünk biztosítani néhány praktikus gyakorlati tippet.

 

bolognai-horgaszbot.jpg

 

Tegyük gyorsan tisztába, milyen típusú horgászatot tesznek lehetővé a bolognai horgászbotok

 

A minőségi bolognai horgászbotok a békés halakra történő úszós horgászat egy kimondottan pontos és precíz módját teszik lehetővé. A bolognai botok a megszokottnál egy kicsit hosszabbak, kellően rugalmasak, de finomak is egyben.

Ezek a tulajdonságok pedig könnyedén elősegítik, hogy a szerelékünket a kívánt horgászhelyre tudjuk juttatni. Ahogyan azt már említettük, alapvetően úszós horgász módszerről van szó, méghozzá pontyra, keszegre, kárászra vagy például amurra is eredményesek lehetünk az alkalmazásán keresztül.

 

Ezek lehetnek a jogos elvárásaink egy minőségi bolognai horgászbottal szemben

 

Teljes mértékben érthető, ha bolognai horgászbot beszerzésekor mindenképp szeretnénk magas minőséget kapni a pénzünkért cserébe. Úgyhogy vegyük is át gyorsan, mitől lesz egy bolognai horgászbot ténylegesen minőségi.

Mindenképp fontos tulajdonságnak számít, hogy a kiválasztott bolognai bot legyen kellően gerinces. Ideális esetben fárasztáskor a tagok egyenletesen hajlanak, így a hal erejével szemben a bolognai bot egésze tud dolgozni.

A legalább hat- vagy hétméteres hosszúság nagy segítséget jelenthet abban, hogy a finomra hangolt úszós szereléket akár tizenöt méternél távolabbra is a lehető legpontosabban tudjuk eljuttatni. Emellett persze az is fontos szempont, hogy a kiválasztott bolognai horgászbot a benne lévő erőtartalékok ellenére könnyű legyen, így segítve elő a zavartalan horgászatot.

 

Ha már a bolognai bot minőségére figyelünk, így érdemes hozzá kiegészítőket beszerezni

 

Önmagában persze a leginkább minőségi bolognai horgászbot is félkarú óriás, úgyhogy erősen javasolt megoldani a hozzá leginkább passzoló eszközök és kiegészítők beszerzését. Ezek között talán a legfontosabb az orsó.

A bolognai módszerhez leginkább kisebb méretű orsó passzol, méghozzá finomra hangolt, maximálisan precíz fékrendszerrel. Amikor ez megvan, akkor következhet a megfelelő vastagságú főzsinór, illetve a bolognai úszó beszerzése.

Az úszó egyébként kulcsfontosságú kelléke az eredményes bolognai botos horgászatnak. Vagyis ideális esetben az úszó önsúlya, színe, alakja és kialakítása kellőképpen segíteni tudja a könnyű és sikeres dobásokat, nem beszélve az egészen finom és alig látható kapások érzékeléséről.