Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.20

Tenisz világklasszis a befejezés küszöbén?

A tenisztörténelem legsikeresebb versenyzője a pályája végén járhat.
 

Hosszú kihagyás után nemrég tért vissza a pályára Roger Federer, aki most újabb kényszerpihenőre vonult. A svájciak negyvenéves világklasszisa a tenisztörténelem legsikeresebb versenyzőjének számít, és könnyen lehet, hogy eddig eredményei nem bővülnek tovább, mert az újabb visszatérés már elmarad. A teniszező négy gyermek édesapja, aki egy komoly térdsérülést követő operáció után tért vissza idén, hogy a néhány mérkőzés után megint visszalépjen. Jövőjét tekintve bizonytalan, de egyre többen azt suttogják, a sportág kiemelkedő szereplője a karrierje befejezésére készül.

 

kaszino-2021.jpg

 

A tenisz a sportfogadás egyik legnépszerűbb szereplője a labdarúgás mellett, de most talán az eredményeknél is többeket érdekel, hogy mi lesz a sportoló döntése. Egyesek szerint ez már nem is kérdés, pusztán csak arról van szó, hogy az időpontot nem határozta még meg a sztár. A legek listája hosszúra nyúlik Federer neve alatt, aki egy korábbi interjúban annyit mondott karrierjével kapcsolatban, hogy befejezésének időpontja a feleségétől, Mirkától függ, hiszen egyelőre neje odaadóan támogatja a karrierjében, de ha az utazás terhessé válik számára, a 20 Grand Slam győzelemmel büszkélkedő versenyző nem lép többet a pályára. Egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő de az biztos, hogy ismét egy térdműtétre, immáron a harmadik orvosi beavatkozására készül a versenyző, akinek a felépülése érdekében még hónapokig pihentetnie kell a jobb lábát. De hogy ez miért számít az egész sportvilágot megbolygató hírnek?

 

Foci helyett a tenisz

 

A kis Roger Federer már korán a sportok szerelmesévé vált, de nem csak a tenisz, hanem a labdarúgás is nagy kedvence volt. 8 évesen már egy teniszklub tagja volt, ahol 10 éves volt, amikor Adolf Kacovsky edző foglalkozni kezdett vele. Mindössze két év kellett a kisfiúnak ahhoz, hogy egy felnőttekhez méltó, komoly döntést hozzon meg a jövőjéről, 12 évesen ugyanis úgy határozott, hogy ettől kezdve kizárólag a teniszre koncentrál. Federernek ez olyan jól sikerült, hogy 310 hetes győzelmi szériájával világelsőnek számít az ATP ranglistán, ahogy a megszakítás nélkül 237 hetes sikerével is első ezen a listán. Férfi és női vegyes mezőnyben Steffi Graf 377 hetes és Maria Navratilova 332 hetes győzelmi szériájával előzi csak meg, viszont töretlenül őrzi az első helyet a megszakítás nélküli nyertes hetek számával Steffi Graf előtt az örökranglistán.

 

tenisz.jpg

 

A rekorderek rekordere

 

Ahogy az már az eddigiek alapján is világossá vált, nem véletlenül rázta meg a sportvilágot Federer sérülése. De hogy milyen eredményekkel rendelkezik? A lista csak a rekordok számát tekintve 322 elemből áll, amit elképzelni is nehéz, nemhogy teljesíteni. A teniszbajnok után a sorban Rafael Nadal áll, aki 155 rekordot tudhat magáénak, míg Novak Djokovics 137-et. Ezekből a számokból egyértelműen nem látszik, de Rafael Nadal személyében komoly riválisa akadt a svájci játékosnak. Ezt szemlélteti, hogy mindketten 20-szoros Grand Slam győztesek, illetve az is, hogy Nadalnak sikerült egy ilyen versenyen először megvernie a svájcit. Meccseiket a tenisztörténelem legizgalmasabb játékaiként tartják számon, párharcuk különösen emlékezetes.

 

Úriember a pályán

 

Federer egyik legfőbb jellemzője, hogy nagyon higgadtan, udvariasan viselkedik meccsei közben. Nem szokása hagyni, hogy érzelmei eluralkodjanak rajta a játék alatt, ha előfordul ilyesmi, az az eredmény kihirdetése után történik, olyankor viszont ugyanúgy ünnepli vagy gyászolja a címet, mintha ma lépne először a pályára.