Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.21

A sport nem csak a fiataloké

Ha az olimpiáról van szó, a legtöbb ember a húszas vagy éppen harmincas éveinek elején járó sportolókra gondol, akik szinte kicsattannak az erőtől. Elvégre ahhoz, hogy valaki összemérje erejét a világ legjobbjaival, legyen az bármilyen sportág, kitűnő fizikális állapotban kell lennie. Erre pedig általában az embernek a fiatal évei a legjobbak.

 

Az atléták esetén egyre gyakoribb, hogy tizenéves korosztályhoz tartozók is odaérnek a legjobbak közé, az azonban igencsak ritkaság, hogy valaki úgy tudjon versenybe szállni az érmekért, hogy már bőven a harmincas éveinek derekán is túl van.

 

olimpia-2022.jpeg

 

Oksana Chusovitina a kivételek közé tartozik

 

Vannak azonban kivételek, akik nem csak fiatalon tudnak a legjobbakkal vetekedni. Ilyen Oksana Chusovitina is, aki Üzbegisztán színeiben versenyez. A Szovjetunióban született 1975-ben, karrierje során szerepelt a Szovjetunió, Németország színeiben is - írja a Keresztlabda weboldala.

 

Fiatalon kezdett sportolni, immáron három évtizede tornázik elképesztően magas szinten. Már hétévesen elvitték szülei tornázni, ami jó döntésnek bizonyult. Hat év elteltével az USSR bajnokságban dobogós helyen végzett. Immáron nyolc olimpiai részvétellel és egy tucat világbajnoki szerepléssel a háta mögött számos érmet is begyűjtött.

 

Jelenleg Oksana már a 47. életévét tapossa, de még mindig remek fizikai erőben van. Képes arra mind a mai napig, hogy komoly erőpróbára késztesse a fiatalabb ellenfeleit.

 

Oksana sikerei

 

Oksanáról érdemes tudni, hogy a legtöbb egyéni világbajnoki éremmel büszkélkedhet egy versenyszám tekintetében. Ugrásban eddig kilenc érmet gyűjtött.

 

Az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet is szerzett, majd jóval később, 2008-ban Pekingben is bezsebelt egy ezüstöt. Ez utóbbi nem kis teljesítmény, hiszen ekkor már 33 esztendős volt, azaz papíron már túl volt karrierje zenitjén.

 

Nem ez volt azonban az utolsó érem, amit a nyakába akasztottak. 2011-ben Clermontban aranyat, 2011-ben Berlinben ezüstöt szerzett az európai bajnokságban Németország színeiben. 2014-ben és 2018-ban is nyert egy-egy ezüstöt az ázsiai játékokon, immáron Üzbegisztánt képviselve. Ez utóbbi alkalommal már bőven több volt, mint negyvenéves, ami egészen elképesztő teljesítmény.

 

Még a 2016-os olimpián is részt vett

 

Bár 2012-ben már olyan kijelentéseket tett, amelyek alapján a visszavonulására lehetett következtetni, mégis elindult a 2016-os riói olimpián is. Üzbegisztán színeiben kvalifikálta magát.

 

Minden idők legidősebb atlétája volt, amikor 41 évesen és 2 hónaposan elsőként érte el azt a bravúrt, hogy egymást követő hét olimpián is részt vett. Ezt a rekordot korábban a bolgár Yordan Yovchev tartotta, aki 2012-ben vett részt sorozatbeli hatodik olimpiáján.

 

Oksana a mai napig aktív sportoló, legújabb célja az, hogy részt vegyen a 2024-es párizsi olimpiai játékokon. Ez lehetne a kilencedik nyári olimpiája. Hamarosan kiderül, sikerül-e elérnie ezt a szenzációs bravúrt.