Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.21

5 európai stadion, amit mindenkinek látnia kell egyszer életében

A focit jó pár nyelven becézik a gyönyörű játéknak. Ha pedig valami gyönyörű, ott a környezetre is muszáj adnunk – jó pár európai stadion pedig nagyon komolyan veszi ezt a felkiáltást, és igazán impozáns stadionokkal várják a szurkolókat. Hiszen nem sok csodálatosabb érzés van annál, amikor egy lélegzetállító stadionban lép be az ember kedvenc csapatának érkezésére várva. Na jó, talán csak az, ha még fogadásunk is bejön a meccsel kapcsolatban, amit a következő oldalon akár üdvözlő ajánlat segítségével is megtehetünk.

 

stadion.png

 

1. Wembley Stadion

 

Talán nem sokan lepődnek meg igazán, hogy ha a Wembley-vel kezdjük a stadionok sorát. Az angol futball otthonának is gyakran nevezett futballstadion nem csak kinézetével, de történelmével is a legnagyobb sportlétesítmények közé tartozik. Bár az eredeti, ikonikus épületet 2002-ben lerombolták, az új Wembley igazi modern stadionként is hű maradt gyökereihez. Természetesen, ha tehetjük, mindenképpen egy mérkőzés idején látogassunk el a stadionba (mondjuk egy FA Cup döntő vagy az angol válogatott egy meccsére), de a Wembley-t még akár üresen is érdemes lehet meglátogatni.

 

2. San Siro

 

A San Siro, avagy teljes nevén Stadio Giuseppe Meazza, Milánó San Siro negyedében található. Látvány tekintetében az egyik legimpozánsabb és legkülönlegesebben kialakított stadion Európa szinten is. Az AC Milannak és Internek otthont adó stadiont több, mint 75 ezer fő befogadására képes. Ha viszont ide szeretnénk látogatóba menni, jobb, ha sietünk ezzel. 2020 tavaszán ugyanis arról döntött a műemlékvédelemmel foglalkozó olasz hatóság, hogy a San Siro lebontása előtt semmiféle akadály nem áll. Bár az 1926-ban épült stadion tényleg nem rendelkezik a legjobb infrastruktúrával, lebontását követően azért valószínűleg sok olasz (és külföldi) rajongónak is hiányozni volt a szeretett San Siro.

 

 3. Stade Vélodrome

 

Marseille gyönyörű stadionját szintén muszáj megemlítenünk a leglátványosabb stadionok között. Az Olympique de Marseille csapatának otthont adó stadion kicsit kisebb, mint a legnagyobb európai társai (valamennyivel több, mint 67 ezer szurkolót képes befogadni). Belépve azonban azonnal láthatjuk, hogy még is így az egyik legmonumtálisabb épület az európai futball világában. Nagy nemzetközi foci meccseken túl pedig még a francia rögbi válogatott meccseit is megnézhetjük a Vélodrome-ban, ha valami különlegesebb élményre vágynánk.

 

 4. Camp Nou

 

A Camp Nou egészen 1957-es nyitása óta ikonikus épületének számít az európai labdarúgásnak, hiszen az FC Barcelona hazai meccsének helyet biztosítani egészen különleges lehetőség. A Camp Nou azért is kihagyhatatlan listánkról, mert nem csak Spanyolországban, de egész Európában ez a stadion tudja a legtöbb szurkolót egy meccsre befogadni. A majdnem 100 ezer fős kapacitás pedig még az amerikai gigastadionokkal is fel tudja venni a versenyt: a világ negyedik legnagyobb stadionja is egyben a spanyol.

 

5. Puskás Aréna

 

És ha már futball, akkor saját impozáns stadionunkat sem hagyhatjuk ki. A 2019-ben elkészült Puskás Aréna több, mint 67 ezres befogadóképességével könnyedén felveszi a versenyt a legnagyobb európai futballstadionokkal. A 14. kerületben a régi Puskás helyén felépített stadion az UEFA tetszését is elnyerte, mely azt is jelenti, hogy rengeteg rangos nemzetközi mérkőzését is tudnak itt élvezni a rajongók.

Ha egyetlen stadiont látogatunk meg életünkben, biztosan nem járunk rosszul, ha ezek közül választunk ki egyet. Az élmény garantáltan izgalmas lesz – még azoknak is, akik amúgy nem vallják magukat igazán nagy futballfanoknak.