Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.07.04

Sártenger Letenyénél, villámsújtott lakóházak Becsehelyen

Zalaegerszeg, 2012, június 4., szerda (MTI) - Sártenger borítja a Letenyéről kivezető utakat a kedd éjszakai vihar miatt, Becsehelyen pedig két lakóház tetőszerkezetét is megrongálta a villám.
Halmi Béla, Letenye polgármestere (Fidesz-KDNP) szerdán az MTI kérdésére elmondta: dörgés, villámlás közepette csapott le kedd éjszaka a vihar Letenyére; dió nagyságú jeget hozó eső öntötte el a zalai kisvárost.

 

 

Az árkok nem bírták elvezetni a lezúdult csapadékot, a záporeső óriási károkat okozott a szőlőkben, a hegyi utakon, az aratásra váró növényekben, a kukoricaföldeken. Az ipari park fölötti négy lakóépület udvari részét jelenleg is sártenger borítja.

 

image001.jpg

(Letenye, 2012. július 4. Egy tolólapos terepjáró takarítja az éjszakai felhőszakadás által összegyűlt sarat egy benzinkútnál a Zala megyei Letenyén. MTI Fotó: Varga György.)

 

A mélyebben fekvő utcák pincéiből az önkéntes tűzoltó-egyesület már éjszaka kiszivattyúzta a vizet. Jelenleg negyven közmunkás takarítja a sárral telehordott árkokat - tette hozzá a polgármester.
 Szólt arról is, hogy jövőre már nem kell hasonló károkra számítani, Letenye nyert ugyanis egy 100 millió forint értékű uniós pályázaton, így 2012-ben a mostani vihar által érintett utcákon is meg tudják oldani a csapadék elvezetését.

 


 

Németh Géza, Becsehely független polgármestere arról számolt be, hogy a faluban két egymás mellett álló házba is belecsapott a villám, ami jelentős anyagi kárt okozott. A házakat megrongálta a vihar, tönkrementek az elektromos vezetékek, eláztak a bútorok. A régebben épült ház tetőszerkezetének felét a balesetveszély miatt le kellett bontani. A polgármester kiemelte; mire a tűzoltók megérkeztek, a helyi önkéntesek már a helyszínen voltak, megkezdték a mentést, fóliával fedték be az házakat.

 

image002.jpg

(Becsehely, 2012. július 4. Tóth Józsefné mutatja a leszakadt elektromos vezetékeket megrongálódott háza előtt a Zala megyei Becsehelyen, amibe az éjszaka belecsapott a villám. MTI Fotó: Varga György.)


Németh Géza beszélt arról is, hogy az önkormányzat minden segítséget megad a családoknak, de a biztosítótársaságok - ha gyorsan megjelennének a helyszínen, és gyors ügyintézéssel felmérnék a károkat - nagyobb támogatást tudnának nyújtani. Az első információk viszont arról szólnak, hogy a biztosító majd csak négy-öt nap múlva mondja meg, hogy mikor érkezik a kárszakértő - mondta a polgármester.
A két villámsújtott ház közül az újabban lehet lakni, a régebbi - amelyben négy felnőtt él - azonban csak korlátozottan alkalmas erre. Utóbbi tetejének felét lefóliázták, a veszélyes téglafalat lebontották, de egy újabb, jelentős széllel párosuló csapadék már komoly gondokat okozhat az ingatlanban.

 

A mappában található képek előnézete Árvíz a Zsíros réten -Letenye-