Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.11

Rekord árvízre készülnek Nagykanizsánál

A szerdai felhívás nyomán mintegy száz önkéntes és közfoglalkoztatott vesz részt csütörtök reggeltől Nagykanizsán a Principális-csatorna áradása miatti védekezésben - mondta el a csatorna partján tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 

principalis-nagykanizsa-arviz-0.jpg


Cseresznyés Dániel elmondta: a jelenlegi adatok szerint 100 és 120 milliméter közötti csapadék várható Zala megyében a következő három napban, s ez a szakemberek számításai szerint akár újabb 40 centiméterrel is növelheti a Principális vízszintjét. A jelenleg 254 centiméteres vízállás szerda óta ismét lassan emelkedik, és a legrosszabb esetben vasárnap 290 centiméter körül tetőzhet.
Hozzátette, hogy egyszerre kell megküzdeni az áradással, a belvízzel és a néhány pincét már elért talajvízzel is, mert az utóbbi idők csapadékmennyisége miatt a talaj rendkívül telített, nem tud több vizet elnyelni.

 

principalis-nagykanizsa-arviz.jpg


A múlt heti, 248 centiméteres rekordot döntő vízállás miatt megelőzésként már mintegy 300 méter hosszan építettek ki nyúlgátat a kiskanizsai városrészben, ezt most tovább erősítik és 500 méteresre bővítik. A katasztrófavédelem munkatársai két utcában mintegy félszáz háztulajdonost keresnek fel, hogy az ingatlanjaikon álló melléképületeket homokzsákokkal védjék, illetve arra kérik őket, hogy a gazdasági épületekből magasabban lévő helyre vigyék az értékeiket.
A szóvivő hangsúlyozta: mindezt megelőző intézkedésként teszik, lakóépületeket ugyanis még a maximálisan várt vízállás esetén sem fenyegeti az áradás. A belvizet az elvezető árkokból folyamatosan szivattyúzzák, a pincékben lévő talajvíz ellen azonban nem sokat tudnak tenni, mert oda újra visszaszivárog a víz.
Cseresznyés Dániel elmondta azt is: ha a vízszint emelkedése indokolja, le kell zárni a Camping utat és a 74-es főutat az M7-es autópálya csatlakozásától az újudvari elágazóig. Itt szükség esetén a régi nyomvonalra, a palini városrészen keresztül tudják elterelni a járműforgalmat. MTI