Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.15

Rápörögtek: helyi fiatalok ötletbörzéje arról, hogy alakítanák át Letenyét

" Érezted már úgy, hogy kellene egy jó hely, egy jó program ? Szeretnéd elmondani, te mit csinálnál másképp a lakóhelyeden ?
Pörögj rá ! Itt a nagy lehetőség, hogy te is alakítsd Letenyét ! " - nemrég ezt a felhívást adtuk közre oldalunkon.
 A lehetőség a Letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárnak (FMHK) köszönhetően a 24 város együttműködése a City Cooperation projekt egyik eleme a Gyermek élményváros program, melynek eredményeképpen a 7 magyarországi városban (Körmend, Lenti, Letenye, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Vasvár, Zalalövő) az ifjúságot érintő fejlesztések indulhatnak fiatalokkal a fiatalokért. Mint a többi településeken május 27-ig Letenyén is várták a városban élő, elszármazott vagy itt tanuló 5. osztályos kortól 25 éves korú fiatalok pályázatait.

 

 

Letenyén 5 csapaton belül 20 általános és középiskolai tanuló készítette el prezentációját. A felkészülés Kovács Vanda moderátor segítségével június 11-12-én zajlott, majd 12-én délután a Városi Könyvtárban mutatták be Letenyével kapcsolatos elképzeléseiket a fiatalok.
Az ifjúság több megfontolandó javaslatot is készített.
Javaslat hangzott el arra: a volt Kossuth úti iskolában egy Generációk találkozása című projekt valósuljon meg. Itt az elképzelés szerint játszóház, közösségi játékterem, klubszoba, tornaszoba, tv szoba lehet és akár óvódás előkészítő csoport is helyet kaphatna.
Egy másik csapat szintén a Kossuth utcai iskola területén létesítene közösségi klubot, ahol főzőversenyeket, ügyességi versenyeket, görkorcsolya pályát, kispályás futballmérkőzéseket rendeznének.

 

 

Egy csapat a Béke utca mellett lévő két Béci patak híd füves területe közé - mivel többen is tartanak kutyát lakásaikban - kutya játszóteret alakítana ki. Ez mellett ötletként merült fel egy sétálópark létrehozása is, melynek célja az lenne, hogy a négy fal közül mozduljanak ki az emberek otthonaikból.
Egy társaság sportcsarnokot építene Letenyén. Ezt azzal indokolták, hogy fontos a mozgás, a sport, a körzetnek is szüksége lenne rá. A sportcsarnok megteremtené az évszakoktól független edzés lehetőségét, új sportágak bemutatását, kiállítások, bálok, koncertek is lehetnének, ugyanakkor munkahelyeket is teremtene, Letenye jó hírét vinné, mert ott folyamatos időszaki programok zajlanának.
Elhangzott az is, hogy a Bajcsy utcai iskola területén több játszóteret lehetnek kialakítani és a Béci patak mellett is megvalósíthatók egyéb különféle programok.

 

 

Az elképzelésekről Halmi Béla polgármester, Dömők József FMHK igazgató, Farkas Szilárd önkormányzati képviselő, Kustor Ferenc ÉKKÖV igazgató, Ráczné Lánczok Zsuzsanna LKE elnök és Varga Ferencné pedagógus mondta el véleményét. Összességében mindenki a fiatalok által prezentált özleteket meglepően életszerűnek és hasznosnak tartotta.

 

 

A mappában található képek előnézete Budafai tavasz -Budafai Arborétum-