Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.07.16

Petrivente: megszólalt a jegyző - Októberben új testületet választ a falu

Szakmai okokra hivatkozva, a polgármester távollétében határozott az önfeloszlatásról a Zala megyei Petrivente képviselő-testülete. A település körjegyzője szerint törvényes volt a döntés, a polgármester etikátlannak tartja az eljárást.
Nyakó Melinda, az alig 400 lakosú Petrivente körjegyzője az MTI megkeresésére kedden elmondta: a múlt szerdai döntés teljesen törvényes volt. A polgármester a rendkívüli testületi ülés időpontjában a fővárosban volt - máskor is elfordult, hogy nem tudott részt venni az ülésen -, ezért ezúttal is az alpolgármestert kérte annak levezetésére.
A polgármesterrel együtt öttagú testületből - amelyben mindenki függetlenként szerepelt - hárman szavazták meg az egyik képviselő által felvetett önfeloszlatást, egyedül az alpolgármester tartózkodott. A minősített többségnek ez eleget tesz - jelezte a körjegyző.
A felvetést megfogalmazó képviselő szakmai okokkal indokolta a javaslatát, azt kérte, hogy gondolják át, a testület jól látta-e el a feladatait. Nem személyeskedés miatt vetette fel a javaslatát - tette hozzá az ülésen is részt vevő körjegyző.
Nyakó Melinda elmondta: kedden már döntöttek is arról, hogy a településen október 6-án tartanak időközi választást.
Trojkó Tamás, Petrivente független polgármestere az MTI-nek azt mondta: etikátlannak tartja, hogy a távollétében döntöttek a képviselők az önfeloszlatásról. Arról valóban tudott, hogy összeül a képviselő-testület, de arról nem, hogy miről akarnak tárgyalni.
Hozzátette, egyelőre nem látta a testületi ülés jegyzőkönyvét, és neki nem indokolta senki a történteket, de tudomása szerint nem volt semmiféle előzménye a döntésnek. Úgy fogalmazott: "Egyik ezt mond, másik azt mond, egyszerűen elgyengültek, kiestek alólam az emberek." A polgármester azért is tartja érthetetlennek a döntést, mert éppen most értesültek arról, hogy összesen 32 millió forint pályázati összeget nyert a település. Petriventén 22 millióból a kultúrházat újítják fel, 10 milliót pedig településszépítésre fordíthatnak, ami "nem kis dolog egy ilyen falu történetében" - tette hozzá. MTI 2013. július 16., kedd (Fotó: petrivente.hu)