Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.27

Övék lett a Város Bora ! Látogatóban Soós Laciék Öreg-hegyi pincéjénél

Amint arról korábban beszámoltunk: a letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének legutóbbi, XXXIII. borversenyén a 12 neves borászból álló szűri Soós László Zenitjének ítélte oda a Város Bora kitüntető címet. A díjjal járó serleget és oklevelet március 12-én Halmi Béla polgármester adta át Soós Lászlónak.
 
borverseny.jpg
 
Egy szép márciusi napon látogatást tettünk a Soós család Öreg-hegyi pincéjénél.
 
image003.jpg
 
A kedves házigazdáktól Lacitól és feleségétől Katalintól megtudtuk: három gyermekük (két fiú és egy lány) mindig segít a szőlőben a 1976-ban épült és örökölt pince környékén. Ők maguk a helyi Owi-Zala Bt-nél dolgoznak, de a szőlőművelés a munka nem áll távol tőlük: a munkaszeretetet őseiktől örökölték. Persze a Zenit kiváló “szereplésében” az sem elhanyagolható tény, hogy Laci eredeti szakmája éppen szőlő és gyümölcstermesztő.
 
image002.jpg
 
A család nem korai szüretelő; a dínyertes Zenitet szeptember 16-án szedték le 17-es cukorfokkal; a legutolsó szüret pedig október 26-ra esett. Mi a jó bor titka ? A családi összetartás, a jó időjárás, a gondos metszés, a rendben tartott föld, a szakszerű bogyózás, darálás, préselés, nyálkázás és utolsóként az érlelés. A Soós családnak jelenleg Zenit, Szürkebarát, Cabernet Sauvignon, Merlot és vegyes fehér bora van; a 2,40-es sortávval ültetett függönyművelésű tőkéket jégháló “bevetésével” is védik.
 
image006.jpg
 
A szép tavaszi napon megelevenedett a hegy, szinte mindenhol szorgoskodtak az emberek. A szomszédban a betegség miatt 2 éve a hegyen nem járt Kovács Lajos bácsi (Racoga) metszett feleségével. Egy kicsit leült pihenni közénk és elmondta: 72 évesen neki nagy ajándék, hogy végre ismét az Öreg-hegyen lehet.
 
 image022.jpg
 
Soósék szőlője szépen gondozott és a szőlőtőkék között akad hely a fokhagymának és a jó öreg örökös vöröshagymának is. A levágott vesszőket Laci aprítógéppel dolgozza fel és a talajba forgatja vissza. Gyakorlatilag a szőlő örök körforgásban van önmagával. A hegyen a barátság mindig is természetes volt. Éppen interjúnk idején dolgozott a szomszéd oldalon Branko, aki Horvátországból jár ide Öreg-hegyi szőlőjét rendben tartani.
 
image014.jpg
 
A kedves vendéglátóinkkal annyi mindenről beszélgettünk, hogy csak úgy futottak az órák. A friss levegőn kóstolgattuk az ízletesnél-ízletesebb borokat, amelyek megkoronázásaként jófajta lesütött húst és még vadból készült kolbászt is kaptunk Laciéktól. Időközben azok, akik elhaladtak a pince előtt mind megálltak néhány szóra. Laciék jó szívvel kínálták meg a metszeni induló Bedő Ferit és kislányát is.
 
image024.jpg
 
A nap végén megállapítottuk: a jó munka és a régi paraszti gyökerek, a hagyományok és az odafigyelés meghozta gyümölcsét: a Város Bora lett az Öreg-hegyi Zenit !
 
image020.jpg
 
A Letenye Média felelős szerkesztője ezúton köszöni meg a Soós család vendégszeretetét és az együtt töltött csodálatos szombat délutánt !

 

image010.jpg

 

A mappában található képek előnézete Borverseny 2011 -Letenye-