Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.04.26

Önkormányzati megbízásból síremlékeket döntöttek le Bánokszentgyörgyön

    Veszélyességükre hivatkozva több mint száz síremléket döntöttek le az önkormányzat megbízásából a Zala megyei Bánokszentgyörgyön. A hozzátartozók felháborodtak az eljáráson.
 (Bánokszentgyörgy, 2013. április 26. Ledöntött sírkövek a Zala megyei Bánokszentgyörgy temetőjében 2013. április 26-án. A temetőben veszélyességükre hivatkozva több mint száz síremléket döntöttek le az önkormányzat megbízásából április 24-én. MTI Fotó: Varga György)
A településen élők több sajtóorgánumot is megkerestek, hogy elpanaszolják: a napokban régi síremlékeket, kereszteket döntöttek le, nem egy esetben ki is törték őket a helyükről. A temetőben az elhunytak rokonai közül többen is felháborodtak azon, hogy tudomásuk szerint az önkormányzat megbízásából egy sírköves vállalkozó végezte el a munkát, szerintük bevételszerzésként.
    Horváth Ferencné (független) polgármester az MTI érdeklődésére pénteken megerősítette, hogy valóban az önkormányzat megbízásából vizsgálták át a temető síremlékeit, azok közül 104-et ítéltek veszélyesnek. A szakvélemény elkészítésére szakembernek adtak megbízást, neki kellett felülvizsgálnia a sírok állapotát és elvégeznie a veszélyelhárítást.
    "Először úgy gondoltuk, hogy elhordatjuk őket, de miután nagyon szépen lettek lefordítva, a tulajdonosok megerősítve vissza tudják állíttatni a síremlékeket" - mondta a település vezetője. Hozzátette, hogy ezeken a sírokon a több évtizedes ragasztás már tönkrement, fennállt a veszélye, hogy valakire rádőlnek. Évtizedek óta nem történt hasonló felülvizsgálat a bánokszentgyörgyi temetőben, a környékbeli településeken pedig több példa is volt arra, hogy maradandó sérülést okozott valakinek a rádőlt síremlék.
    Arra a kérdésre, hogyan értesítették az érintett hozzátartozókat, Horváth Ferencné elmondta: hirdették a helyi kábeltévén keresztül, kihelyeztek feliratot a temető kapujára, a faluban több más helyen szintén, és a falu plébánosa is kihirdette.
    A munkálatokat szerdán végezte el a vállalkozó a saját embereivel, "közmunkások csak úgy voltak ott, ha esetleg segíteni kell". A polgármester elmondta: ötven éve elhunyt testvéreinek sírja is a veszélyesnek nyilvánítottak közé került, azt is meg kell most erősíttetnie, helyre kell állíttatnia. Tudomása szerint egy-egy síremlék esetében ennek a költsége mindössze néhány ezer forint.
    Horváth Ferencné a felháborodással kapcsolatban úgy fogalmazott: "a faluban vannak olyan ügyeletes bajkeverők", akikkel az önkormányzatnak volt valamilyen "összetűzése". Esetleg sérelem érte őket, és "ilyenkor megragadják a lehetőséget".
    A veszély elhárításáért szerinte az önkormányzatnak meg kellett tennie ezt a lépést, sok gyereket is veszélyeztettek az elöregedett síremlékek. A helyreállításról pedig azt mondta: "az építményt a tulajdonos kötelessége karbantartani, a síremlék építménynek számít".
    A polgármester hozzátette azt is, hogy a jövőben még inkább figyelnek a sírok állapotára, esetleg új temetői rendeletet is alkotnak. Tervei szerint a jövőben csak akkor engednék egy síremlék felállítását, ha a készítője írásban nyilatkozik annak biztonságáról. MTI 2013. április 26.