Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.16

Állati sorban tartotta áldozatait egy zalai cigány család

Egy Zalaszentgrót közelében fekvő községben (Pakodon. A Szerk.) egy házaspár, három leányuk, fiúk és vőjük az általuk megismert gyenge akaratú, és érdekérvényesítő képességű személyeket barátság és szerelmi kapcsolat ígéretével magukhoz csábították, eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel és bántalmazással arra kényszerítették őket, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben szabadságukat korlátozták, keresményüket elvették, hiteleket vetettek fel velük, miközben állati sorban tartották és dolgoztatták őket. A terheltek cselekményeiket szervezetten, bűnszövetségben, és rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el.

- Egy férfi felesége és az egyik lány akkori közös munkahelyükön barátnők lettek. A könnyen befolyásolható, és rossz körülmények között, de már külön élő házaspárnak jó elhelyezést, és a férfinak a családból egy másik lány szerelmet ígérve 2015. áprilisában beköltöztették őket a családi ingatlanba.

Az első időszakban mindkettejükkel jól bántak, nem sokkal később azonban a balesetéből felépülő férfit rabszolgasorba taszították. A család közös elhatározással, egymás tevékenységéről tudva és azt erősítve, együttműködve, szervezett módon a sértettet sanyargatták, keresetét elvették, személyi szabadságától megfosztották, sanyarú, élhetetlen körülményeket biztosítottak számára, éheztették.

 

emberkereskedelem-zala-megye.jpg

 

Naponta általában csak egy tányér maradékot kapott egy szelet kenyérrel, sokszor kukázással, vagy munkatársait meglopva tudott csak élelmet szerezni magának. Ez idő alatt a testsúlyából mintegy 30 kg-ot veszített, lesoványodása ellenére ház körüli munkára is kényszerítették.  

A munkahelyére eljárhatott, szabadon azonban nem mozoghatott, folyamatosan figyelték. Rendszeresen, 2-3 naponta bántalmazták, ököllel ütötték. Arra kényszerítették, hogy saját nevében kölcsönt vegyen fel. A sértett a kényszer és fenyegetés hatására 2015. május 16-án 260.000 Ft hitelt vett fel, melyet a terheltek elvettek és feléltek.

A korábbi balesete miatti 150.000 Ft havi táppénzét, majd felgyógyulását követően 300.000 Ft körüli havi fizetését hiánytalanul le kellett adnia, ha megpróbált belőle valamennyit eltitkolni azt kikutatták, elvették tőle, és bántalmazták is emiatt. A férfi a családtól három alkalommal szökött meg. Első két alkalommal este próbált meg elmenni, de észrevették és az utcáról erőszakkal - rugdosva, ütve, haját tépve - visszavitték, harmadszor nappal próbálkozott, rendőri segítséget kért, és 2016. július végén, augusztus elején sikerült végleg megszöknie.  

A feleségét több héten keresztül viszonylag jól tartották, emberszámba vették, de az aktuális fizetését, - havi 150.000 Ft-ot - valamint az általa felvetetett hitelt is elvették tőle. 2016. nyarán, pontosan meg nem határozható időben akarata ellenére féfiakkal való együttlétre bírták rá, akinek félelmében, fenyegetés hatására Hévízen egy panzióban egy idősebb férfivel kellett több alkalommal is együtt lennie.  

A nőt később a németországi Chemnitzbe vitték. A sértett Németországban mintegy fél évig volt örömlány, havonta 300.000 Ft bevétele volt. A pénzét elvették, a sértett életszükségleteit fedezték ugyan, de a bevétel nagyobbik részét saját céljaikra fordították, illetve felélték.

A nő pár hónapig még maradt, ekkor már szolgaként tartották, sorsa a férjének sorsával kezdett azonossá válni, nem engedték a sértettet leülni, hanem a fal mellett, támaszkodás nélkül guggolnia kellett, nem használhatta a fürdőszobát, nem moshatta a ruháit, maradékokat kapott ő is, és kiosztották neki a műanyag tálat, amibe a maradékokat öntötték. Egy ismerőse segítségével, nem sokkal később ő is megszökött.

- A család a náluk 2014-2015. évtől lakó másik férfit embertelen körülmények között, az időjárási körülményekre tekintet nélkül, egy udvari fűtetlen szerszámos deszkabódéban rabszolgaként tartották, mindannyian többször és súlyosan bántalmazták, éheztették, az életfenntartásra elégtelen mennyiségű és minőségű maradékokat kapott csak.

Fizetését le kellett adnia, magára nem költhetett, az évszaknak, időjárásnak megfelelő ruhája nem volt, azt nem kapott, és házimunkásként dolgoztatták. A sértett sanyargatásában és bántalmazásában minden családtag részt vett.
 
2016. február 29-én bekerült a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Sürgősségi Osztályára. Felvételekor lesoványodott, nagyon rossz általános állapotban volt, a testén több, korábban keletkezett 49 külsérelmi nyom volt látható, a röntgen vizsgálat közben pedig elhunyt. Halálának közvetlen oka kétoldali tüdőgyulladás volt, mely súlyos immungyengeség következtében alakult ki, az immunhiányos állapothoz pedig a kóros soványság, az éhezés vezetett. Amennyiben idejekorán orvosi segítséghez jut, élete megmenthető lett volna.  A sértett éheztetése közvetlen ok okozati összefüggésben áll a kóros lesoványodással, az ennek talaján kialakult betegségekkel és a sértett halálával.

- Egy nő a munkahelyén ismerkedett meg a család egyik lánygyermekével. 2015. június elejétől több alkalommal, azzal fenyegette meg, hogy ha nem ad neki pénzt, akkor megvereti. A nő a fenyegetés hatására több alkalommal adott át neki különböző összegeket, összesen 660.000 Ft-ot. Rábírta arra is, hogy a szülei otthonából aranyékszereket hozzon el, és adja át neki. A sértett egy idő után közölte hogy nem tud több pénzt adni, mire a lány a munkahelye előtt két férfi segítségével autóba tuszkolta, a család ingatlanába vitette, ott az egész család körbeállta, életveszélyesen megfenyegették, székestől felborították, és arcul is ütötték.
 
A könnyen befolyásolható, sodorható sértett első alkalommal a barátnőjének tartott lány hívására - kisebb nagyobb megszakításokkal - 2016. szeptemberétől élt a családnál.  A család lakhatást biztosított neki, azonban a pozitív fogadtatást követően a családtagok egymással együttműködve, szervezett módon kizsákmányolási céllal személyi szabadságától megfosztották, sanyarú, élhetetlen életkörülmények között félelemben tartották, éheztették, munkára kényszerítették, psychésen és fizikailag rendszeresen bántalmazták, rabszolgaként tartották, kilátástalan helyzetbe hozták.

Veréssel fenyegetve arra kényszerítették, hogy a fizetését adja át nekik, saját nevében pedig hitelintézettől kölcsönt vegyen fel, illetve a folyószámláján tartott pénzét is adja át nekik. A család a pénzösszegeket saját céljaira fordította, felélték. A sértett az egyik banknál számlacsomagot nyitott, a számla felett meghatalmazottként az anya rendelkezett. A sértett fenyegetés hatására 2016. szeptember 8.-án 777.000 Ft személyi kölcsönt vett fel. A nő banki számlaegyenlege 2016. szeptember 29-én 1.172.942 Ft volt, kórházba kerülésekor azonban már nem volt rajta pénz.

A nőt 2017. február 19. napját megelőzően a fiú a terhelttársak jelenlétében mellkason rúgta, majd 2-3 nappal később több alkalommal arcon ütötte. A bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörést, arczúzódást és mellkas zúzódást szenvedett.

A nő második alkalommal 2018. februárjában úgy került a családhoz, hogy két lány és a vő megvárták a nagykanizsai munkahelye előtt, bántalmazás nélkül, de félelmet keltő fellépésükkel kényszerítették, hogy beszálljon a gépkocsijukba, majd egy nagykanizsai bankban pénzt vetettek fel vele. A bankfiókba bekísérték, ahol a nő félelmében 200-300.000 Ft körüli összeget vett fel, melyet a bank előtt átadott a lányoknak. Személyes iratait, bankkártyáját elvették, majd a családi ingatlanba vitték.  

A terheltek ráhatására 2018. március 2-án 230.000 Ft-os hitelt vett fel. Megtiltották, hogy hazatelefonáljon, majd a telefonját el is vették. Egy későbbi időpontban megismétlődött, hogy a terheltek ismét megvárták a munkahelye előtt, és elvitték, s miután a sértett önként nem akart a kocsiba beszállni, a vő a kezénél fogva rángatta, és belökte a kocsi hátsó ülésére. Kezdetben - néhány napig - ellátták étellel, és a lányokkal alhatott. Ezt követően közölték vele, hogy nem mehet el tőlük, és dolgoznia kell.

Az anya volt az, aki kiosztotta a végzendő házimunkát, amit ha szerinte nem végzett el rendesen, a nőt a fiú kézzel, vagy piszkavassal verte meg, egy alkalommal a sértett elülső fogait is kiverte, egy esetben a verés miatt a hallójárata is megsérült. Előfordult, hogy az egyik lány tüzes piszkavassal égette meg a sértett nyakát. Az anya is rendszeresen bántalmazta, ütötte, tépte a haját, s hogy megalázza, a haját is rövidre vágta.

 

emberkereskedelem-zala-megye-2.jpg

 

A másik lány azzal fenyegette, hogyha nem viselkedik jól, akkor „kiviszi az utcára k…ának”, egy alkalommal pedig vágott fával verte a fejét, ami elkezdett vérezni. A sértett sanyargatásában és bántalmazásában minden családtag résztvett, a sértettet rabszolgaként tartották, személyi szabadságát korlátozták, ott tartózkodása alatt testileg-lelkileg bántalmazták, megfelelő élet- és lakhatási körülményeket az első két hetes "beetetési időszakot" kivéve nem biztosítottak számára, a lakásban állandó felügyelet alatt volt, éjszakára a lakást lezárták, a faluba kísérő nélkül nem mehetett ki. Leromlott egészségi állapota ellenére megkövetelték tőle a házimunka végzését.

Ha elfáradt, az anya nem engedte a sértettet leülni, hanem a fal mellett támaszkodás nélkül guggolnia kellett. Rendes ételt nem, csak maradékot kapott, azt is a földön ülve, műanyag tányérból kellett elfogyasztania, előfordult hogy napokig nem kapott ételt, éhezett. Étkezéskor a konyha sarkában ülhetett csak, és ruhadarabokon a  nappali kövén, vagy az előszobában kellett aludnia, takarót sem kapott. Ezen időszak alatt egy ruhában volt, - télen is - meleg ruhája nem volt. A fürdőszobát nem használhatta, rendesen tisztálkodni sem engedték. Két alkalommal el kellett vinni orvoshoz, ezek előtt figyelmeztették, hogy „ha el meri szólni magát” megverik, vagy megölik.

A terheltek által állati sorban tartott nőt 2019. január 26. napján mentő szállította be a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba. Egészségügyi állapota a rossz élet- és lakhatási körülményektől nagyon leromlott, kihűlt, súlyos, közvetlen életveszélyes állapotban került kórházba. Amennyiben 1-2 órán belül nem kapott volna szakszerű orvosi ellátást, meghal. A közvetlen életveszélyes állapotot az általános testi leromlás jelentette, az erős lesoványodás, a gyenge erőnlét abból adódott, hogy hosszú ideig, hónapokig éhezett. Súlyos állapotát fokozta a lehűlés is, legalább 5-8 órán keresztül hűvös, hideg, nyirkos helyen tartózkodott.  

- A korábbi agyvérzése miatt mozgásában, beszédében korlátozott idősebb nő egyedül élt ugyanabban a faluban, ahol a család. Két lány 2019. nyarán megismerkedtek a sértettel, aki felajánlotta, hogy van egy felesleges szekrénye, elvihetik. Az elszállítást követően egyre sűrűbben - 2-3 naponta - megjelentek a mozgásában korlátozott idős sértett lakásán, és először kértek és kaptak különböző élelmiszereket, később már - kihasználva betegsége miatti állapotát - engedély nélkül is vittek a konyhaszekrényből és a hűtőszekrényből.

Rövid idő elteltével pénzt is kértek, a sértett kisebb összegekben adott is, de egy idő után már nem kérték, hanem mindketten veréssel fenyegetve követelték a pénzt. A terheltek a sértettet fenyegetéseikkel folyamatosan félelemben tartották. Az egyik lány ekkor már folyamatosan fenyegette a sértettet mondván, hogy „a k….a anyádat adjál pénzt!”, és rázta az öklét. Egy alkalommal, amikor a sértett nem akart pénzt adni, tenyérrel arcul is ütötte. Több alkalommal az anya is eljött a pénzért a lányaival, ilyenkor mindhárman fenyegették a sértettet, hogy „agyonütlek, megverlek”.  A terheltek cselekményei a sértettben komoly félelmet keltettek, melynek hatására apránként összesen kb. 25.000 Ft-ot adott át nekik. A terheltek az élelmiszereken és a pénzen kívül elvittek szinte minden értéket, de arra is rávették, hogy vegyen fel 200.000 Ft kölcsönt. A szükséges okmányokat ki is töltötték, a sértettel alá is iratták, de időközben kiderült, hogy a sértett nem hitelképes.

Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség emberkereskedelem, halált okozó testi sértés és rablás bűntette miatt emelt vádat. (Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság) A cikkben azért írtuk, hogy cigányok követték el az embertelen tetteket, mert Pakodról származó értesüléseink szerint az elkövetők romák voltak.