Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.01.19

Néphagyomány-ápolás Letenyén a Városi Óvodában - 2012

A Letenyei Városi Óvodában január 19-án korán nyílt ki az óvoda kapuja, mivel színes programra készültünk a gyermekeknek.
Hagyományteremtő rendezvényünk célja volt a népies ételek kóstolása, helyben készítése. Negyedik alkalommal került sor a program megszervezésére. Minden évben igyekszünk valami újat kitalálni, idén a kukoricás ételek sütésére, főzésére került a választás. Ehhez segítségünkre voltak nyugdíjas dolgozóink (Horváth Dénesné, Tukszár Istvánné, Kovács Istvánné, a társintézményünkből, az általános iskolából, Stefán Vincéné nyugdíjas pedagógus és Halász Jánosné szakácsnő), akik a kukoricás ételeket elkészítették a gyermekeknek. Tízórai után a csoportok ellátogattak a konyhába, ahol megnézték, hogy készül a sok finomság, aminek az illata már bejárta a folyósokat, és természetesen kóstolót is kaptak.
Vendégünk volt még Csondor Edit nyugdíjas óvónő, aki valamikor Letenyén, az Egyedutai óvodában dolgozott óvoda vezetőként. Ö meglepetésként saját maga készített pörkölttortával kedveskedett a gyerekeknek.
Az ügyes kezek többféle kukorica prósza recepttel ismertettek meg bennünket és készítették el a konyhában. Főztek, még kukoricakását is. A gyerekek a sok finomságot ebéd után fogyaszthatták el.
A program alatt Tímár József mesével kedveskedett a gyerekeknek. Végh Lászlóné táncházat tartott nekünk és az ovisoknak. A Mákvirág Citerazenekar Cselényi József Attila vezetésével a jó hangulatról gondoskodott. Közös énekléssel, tánccal fokozták ezt a gyerekek. A műsort pedig sok-sok tapssal hálálták meg.
A szülők, nagyszülők és dolgozók segítségével kiállítást rendeztünk be tornaszobánkban népi használati eszközökből, tárgyakból, szőttesekből.
A program zárásaként jóízűen falatozhatott mindenki a kukoricás ételekből (kukorica prósza -almás, kelt, diós, szilvalekváros, málnás és cseresznyés, kukorica piskóta, kukoricakása – daráltdiós, cukros tejes, fűszeres).
A gyerekek sok-sok élménnyel gazdagodhattak, amit fotókon meg is örökítettünk.
A mai nap sikeréhez nagyban hozzájárult a Letenyei Városi Óvoda minden dolgozója és nyugdíjasaink, akik elfogadták meghívásunkat. Köszönet a munkájukért !
Letenye, 2012. január 19.  Friman Jánosné, óvodavezető   
 
(Fotók: Városi Óvoda – Letenye)