Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.03

Nem látta meg a medve az árnyékát, rövid lesz a tél - Videóval

Február másodikán, a népi hagyomány szerint, az időjárásból következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig.

medve.jpg

Defoe, a Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje kifutójában 2014. február 2-án. A népi időjóslás szerint a medvék február másodikán jönnek elő a barlangjukból, s az alapján, hogy ekkor meglátják-e az árnyékukat, következtetéseket lehet levonni a tél hosszát illetően.
MTI Fotó: Kovács Attila.


A következő héten egyre enyhébb időre lehet számítani, de azért éjszakai fagyokra még készülni kell – mondta el a Fővárosi Állat- és Növénykert vasárnapi Medveárnyék-észlelésén Tóth Tamás meteorológus. Napközben már fagypont felett alakul a hőmérséklet, egyre szárazabb lesz az idő, és a következő hétvégén már akár +10 fok körüli értékeket is mérhetünk. (Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)