Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.22

Nem kell újra cserélni a piros csíkos PB-gázpalackokat

Az EU-irányelvek alkalmazásának ellenére, nem kell drágább újra cserélni a meglévő, piros csíkkal jelölt PB-gázpalackokat - egyebek mellett ezt tartalmazza az a nemzetgazdasági miniszteri rendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

 

pb-gazpalack.jpg


Az MTI kérdésére a tárca sajtóosztálya közölte, hogy 5 millió ilyen palack található a háztartásokban és további néhány százezer az ipari palackok száma.
Az egyes szállítható nyomástartó berendezések üzemeltetésével kapcsolatos műszaki biztonsági követelményekről és a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról címet viselő rendelet alapján a gázpalackok időszakos vizsgálatának a költsége nem a fogyasztót, hanem a töltő céget terheli. A vizsgálati jogosultság megszerzése jelenleg hosszadalmas és költséges, a jövőben az eljárás egyszerűbb és annyival lesz olcsóbb, hogy minden ezzel foglalkozó cég évi több százezer forintot takarít meg.Jelenleg a PB-gázpalackok 10-15 százaléka illegálisan kerül forgalomba. A rendelet megteremti az illegális behozatallal szembeni hatékony fellépés lehetőségét is. MTI