Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.01.20

Nem betegek vagyunk, csak szomjasak! - A nagykanizsai biológus-természetgyógyász jótanácsai

A víz mindenhol jelen van környezetünkben, egyike a legtitokzatosabb, legsokoldalúbb anyagoknak a bolygón, nélküle nincs élet. A víz testünk legalapvetőbb alkotóeleme. Szervezetünkbe jutva számos átalakuláson, újrahasznosításon megy keresztül. Segít a sejtek közötti információáramlásban, segít a hőszabályozásban, elősegíti az emésztést, az anyagcserét, a tápanyagok szállítását, a szív és érrendszeri működést, a méregtelenítő folyamatokat, rugalmassá teszi az ízületeket. Egyensúlyát az emberi testben nagymértékben a szomjúságérzet szabályozza, mely egy kulcsfontosságú túlélési ösztön. Születésünkkor testünk kb 80-85 %-át alkotja víz. Felnőtté válásunk során azonban folyadékháztartásunk is megváltozik, egy felnőtt szervezet már csak 60-70%-a víz, ahogy öregszünk ez az arány folyamatosan csökken, főleg akkor ha nem vigyázunk a folyadék megfelelő pótlására (Barry et al 2010). 

viz.jpg

Az emberi test tökéletesebb, mint képzeljük. Egy igen bonyolult, de célirányos vízszabályozó rendszer működik bennünk, amely vízhiányos állapotban készleteinket a megfelelő elsőbbségi szabályok figyelembe vételével átcsoportosítja. Azaz elsődlegesen az agyunkat táplálja, aztán a létfenntartó rendszereinket és így tovább a szervezetünk működéséhez nélkülözhetőbb szerveinket (mint például ízületeinket). Ráadásul átáll vízhiányra, így csak fokozatosan tudjuk visszaszoktatni. A probléma ott kezdődik, hogy a vízhiányos állapotot mindenki a szomjúság kialakulásával, a "száraz száj" érzéssel azonosítja. Holott a száraz száj érzés kialakulása, a vízhiánynak már egy elfajult állapotához tartozik. Ilyenkor szervezetünk már régen szomjazik, csak mi nem vesszük észre ennek jeleit, mert hosszú évek alatt rászoktatjuk magunkat a szomjúság egy bizonyos mértékig való elviselésére. Pedig testünk folyamatosan jelez nekünk. Vízhiányos jelzés lehet például: szédülés, gyengeségérzet, migrén, elhúzódó fejfájás, ízületi fájdalmak, rendszertelen széklet, székrekedés, testsúlytöbblet, száraz bőr, akne, stb.

az-ember-viztartalma.jpg

Az emberek többsége nem ismeri fel vízszükségletét, ezzel fokozatosan, egyre növekvő mértékben vízhiányos lesz és a kor előrehaladtával krónikusan dehidratálttá válik, azaz állandó jelleggel fennálló vízhiányos állapotba kerül, mely számos betegség kialakulásához vezethet (Batmanghelidj 2003).

Egy Japánban és Ázsiában is több helyen elterjedt terápia az ivóvízkúra, mely éhgyomorra fogyasztott vízivást jelent. A japán orvosi társadalom is elismeri, mint mellékhatások nélküli és rendkívül eredményes gyógyírt számos megbetegedésre.

A sokak által emlegetett napi 1-2l folyadékbevitel a minimumok minimuma, ez a mennyiség nem fedezi a napi folyadékvesztésünket. Hiszen vizet veszítünk lélegzéssel, beszéddel, mozgással, a vizelettel és a széklettel is. Egy amerikai tanulmány szerint a napi vízfogyasztás felnőtt férfiaknál 3,7l, a felnőtt nőknél kb 2,7l (Sawka et al 2005).

Növeljük napi vízfogyasztásunkat és figyeljük meg testünk hogyan változik!

Molnár Eszter Barbara biológus-természetgyógyász, Örök Élet Köve Kft. Nagykanizsa


Hivatkozások:

1.Batmanghelidj, F., MD,(2003)  Water for Health, for Healing, for Life, Warner Books

2.Sawka MN, Cheuvront SN, Carter R, (2005) Human water needs, Nutrition Reviews ;63(6 Pt 2):S30-9.
3. Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, and Irwin H. Rosenberg, (2010) Water, Hydration and Health, Nutrion Reviews, 68(8): 439–458.