Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.29

Megbukott a családi vállalkozás

Országos akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy dunántúli család által irányított őrző-védő céghálózatot. A NAV nyomozói a Terrorelhárítási Központ támogatásával csaptak le a bűnszervezet vezetőjére, aki két társával már letartóztatásban van.

A kiterjedt céghálózatban több száz vagyonőrt foglalkoztattak sűrűn váltott bukó cégeken keresztül. Ám nemcsak a bérhez kapcsolódó adókat, járulékokat nem fizették, hanem fiktív számlákkal a fizetendő áfájukat is csökkentették. Ezzel a módszerrel több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek, és jelentős piaci előnyt is szereztek a személy- és vagyonvédelmi szektorban.

tek-akcio-nyugadunantul-2021.jpg

A bűnszervezet fegyverekkel és harcművészeti képzettséggel is rendelkező vezetőjét nagytestű kutyákkal őrzött külterületi ingatlanjában fogta el a Terrorelhárítási Központ. A hatalmas birtokon fogták el a bűnbanda egyik ukrán állampolgárságú tagját is, akiről kiderült, hogy lejárt okmányokkal, engedély nélkül tartózkodik Magyarországon, ezért – a NAV értesítésére – az illetékes idegenrendészeti igazgatóság is intézkedett.

A pénzügyi nyomozók és járőrök IT-egységek támogatásával több mint 25 helyszínen kutattak bizonyítékok és a gyanúsítottak után. A bűncselekmény súlyát jelzi, hogy az egyik fő gyanúsított megpróbált elszökni a helyszínről és elrejtőzni, de a nyomozók rövid időn belül elfogták és őrizetbe vették. A nyomozók intézkedéseivel egyidejűleg a NAV revizorai a megrendelő cégeknél vizsgálódtak, ahol a céghálózat által közvetített dolgozókat nyilatkoztatták.

A bizonyítékok mellett a szervezet vezetőjének farmján egy illegális üzemanyagtöltő-berendezést és több ezer liter gázolajat is találtak, amelyről a NAV Szakértői Intézetének helyszínre érkező mobillaborja állapította meg, hogy nem felel meg a szabványoknak. Az igazolatlan eredetű jövedéki terméket a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei lefoglalták.

Az online számla rendszer valós idejű adatainak köszönhetően a nyomozók nagy összegű követeléseket tudtak biztosítani, és bankszámlákat, ingatlanokat is zár alá vettek csaknem egymilliárd forint értékben, így az okozott kár jelentős része megtérülhet.
 
A nyomozás különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. A szervezet vezetői – ha bűnösségük bebizonyosodik – 20 évet is kaphatnak. (Forrás és videó: nav.gov.hu médiaszerver)