Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.07.02

Korrupt NAV-os végrehajtó bukott le Zalában

Egy férfi   a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala  Megyei Adó- és Vámigazgatósága  ügyintéző-végrehajtójaként  hivatalos személy volt.  
A  férfinak munkaköri leírása szerint feladata volt az adótartozások, adók módjára behajtandó  köztartozások behajtása,  a helyszíni végrehajtási cselekmények foganatosítása, az adós ingó és ingatlan vagyontárgyainak lefoglalása. Feladatai végzése során  teljes önállósággal dolgozott, jogosult  volt a rászignált ügyekben önálló döntéseket hozni.


A kijáró adóvégrehajtók páronként adóhátralékkal  rendelkező adózókat keresnek fel ingó, vagy készpénzvagyon  felkutatása és biztosítása érdekében. A programozó  a helyszíni  eljárást megelőzően minimálisan egy héttel  tervezetet készít, és adott esetben – ha célszerűnek látszik,- írásban  értesíti az adóst a  helyszíni eljárás időpontjáról.  

A napi ügykiosztást a megtervezett tematika szerint az osztály vezetője  végzi, a reggeli megbeszéléseken  az osztályvezetőn, a  tematikus rendszert összeállító személyen kívül csak az adott végrehajtópáros  vesz részt, a  kiosztásra kerülő ügyekről  a végrehajtó a megbeszélésen értesül,  megkapja az aznap aktuális aktákat, majd  felkeresi az adósokat, elvégzi a szükséges végrehajtási cselekményeket, és azokról  jegyzőkönyvet készít. Minden végrehajtópáros csak az aznapra kiosztott ügyeket ismerheti meg, és  ezekben kizárólag  ők  járhatnak el.

 

nav-zala-megye.jpg

 

A tartozás végrehajtását nem befolyásolja az a körülmény, hogy az adózó a tevékenységét szünetelteti, felfüggeszti, vagy a telephelyét megszünteti. Mindaddig, amíg  a tartozás meg nem térül, vagy el nem évül,  az adóhatóság jogszerűen foganatosít végrehajtási cselekményeket az adós székhelyén,  vagy telephelyén, mert az adózó státusza a végrehajtás szempontjából irreleváns. Az adóhatóság  a tevékenységét megszüntető  egyéni vállalkozó esetében  a hátralék behajtását már a magánszemélyekre vonatkozó szabályok szerint  folytatja le. Társas vállalkozás megszűnése esetén  a végleges megszüntetés időpontjáig  az adóhatóság jogszerűen végezhet  végrehajtási cselekményt.


A férfi   munkavégzése során  személyes kapcsolatba került, és baráti kapcsolatot ápolt  egy zalaegerszegi  kft. ügyvezetőjével. A társaság  a működése során több millió Ft-os  adótartozást halmozott fel, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala  Megyei Adó- és Vámigazgatósága Végrehajtási Osztályán  2016 évben  adó végrehajtási eljárás indult, melynek során  a tartozásra inkasszót rendeltek el. Ezen időpontig 8 alkalommal foganatosítottak részben eredményes helyszíni végrehajtást.


A férfi 2017 június 9-én reggel  hivatali helyzetével visszaélve  tudomást szerzett arról, hogy a kollégái  aznap helyszíni eljárást fognak lefolytatni, ezért  9 óra 1 perckor  mobiltelefonján  felhívta ismerősét  annak  mobiltelefonján, és értesítette, hogy  kollégái helyszíni intézkedéssel  próbálják meg az adóhátralékot behajtani.  A  kijelölt végrehajtó páros  délelőtt megjelent  a  kft.  telephelyein, azonban az adós  nem tartózkodott a   helyszíneken, nem is volt elérhető, így az eljárás eredménytelen volt.  


A férfi   ugyancsak bizalmas, személyi kapcsolatban állt egy nővel, aki a férjével – mint egyéni vállalkozóval- több keszthelyi vendéglátó egységet  üzemeltetett. Az adóssal szemben  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala  Megyei Adó- és Vámigazgatósága Végrehajtási Osztálya 2009 évben   több milliós adótartozás miatt indított végrehajtási eljárást. 2016  november 17. napjáig  14 esetben  került sor eredményes helyszíni végrehajtásra.


A  férfi  2017 július 12-én reggel hivatali helyzetével visszaélve tudomást szerzett arról, hogy a kollégái  aznap helyszíni eljárást fognak lefolytatni, ezért  9 óra 19 perckor  mobiltelefonján  felhívta  a nőt annak  telefonján, és értesítette, hogy  kollégái helyszíni intézkedéssel  próbálják meg az adóhátralékot behajtani. A kijelölt  végrehajtó páros ezen a napon  megjelent  az adós megjelölt  szék és telephelyein, az adós  azonban  nem tartózkodott a   helyszíneken, és nem is volt elérhető,  így  a helyszíni eljárás sikertelen volt.


A férfi azért, hogy az adósoknak jogtalan előnyt biztosítson, visszaélt hivatali helyzetével.
Ellene a a Zala Megyei Főügyészség  hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Törvényszéken - tudta meg honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.