Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.01.16

Fegyverarzenál a bűnszervezet tagjainál - Videó

Fiktív számlák kiállításával foglalkozott az a bűnszervezet, amelynek működését országos akcióban számolta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A bűnszervezet tagjainál több gépfegyvert és pisztolyt találtak.
A dunántúli személyekből álló bűnszervezet tagjai olyan vállalkozásokat hoztak létre, amelyek valójában nem működtek, élükön is csak strómanok ültek.

nav-fegyver-2019.jpg

A cégek fiktív számlákat állítottak ki egy villamossági árukkal kereskedő gazdasági társaság részére, amely így jogosulatlanul visszaigényelte az adót. A társaság ügyvezetője ezzel mintegy 300 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek.  
A bűnszervezet más társaságok részére is állított ki fiktív számlákat, további 150 millió forint kárt okozva. A befogadók a fiktív számlák áfatartalmát ugyancsak jogosulatlanul igényelték vissza.
A NAV nyomozói országos akcióban számolták fel a bűnszervezet tevékenységét, IT szakemberek, revizorok és járőrök támogatásával 56 helyszínen tartottak házkutatásokat és lefoglalásokat.
A fő gyanúsítottaknál sport lőfegyvereket, riasztópisztolyokat, háborús lőfegyvert is találtak. A pénzügyi nyomozók munkáját, bejutásukat a különböző helyszínekre a MERKUR egység segítette. Az akció napján a nyomozók 16 gyanúsítottat és 9 tanút hallgattak ki.
A bűnszervezet által okozott kár és a várható bírság biztosítására, illetve a bűncselekményekkel szerzett vagyon elvonására ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, és gépkocsikat, ékszereket, befektetési aranyat foglaltak le a nyomozók több mint 1 milliárd forint értékben.
Az ügyben a NAV költségvetési csalás miatt nyomoz, egyben vizsgálja azt is, hogy a jogsértésekhez kapcsolódik-e pénzmosás bűncselekmény is. Az ügyben a Győri Járásbíróság elrendelte három gyanúsított letartóztatását és egy bűnügyi felügyeletét. Forrás és videó: nav.gov.hu médiaszerver.