Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.03.08

A NAV ellenőrzi a virág-kereskedelmet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) ellenőrzi a virág-kereskedelmet - közölte a hatóság kedden az MTI-vel. A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a virág-kereskedelemben magas az adózási kockázat.

 

viragkereskedelem.jpg


Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatai szerint a Magyarországon értékesített vágott virág több mint nyolcvan százaléka Hollandiából származik, a kivitel hetvenkét százaléka pedig Ausztriába irányul. Az idei vizsgálatok több esetben eltérést tártak fel az ekáer bejelentésekben szereplő és a valós feladók vagy címzettek között - írja közleményében a NAV.
Példaként említik, hogy munkatársaik tranzitszállítmánynak feltüntetett, de Magyarországon kirakodott árura is bukkantak, a revizorok a majdnem két és fél tonna virágkészletet ismét kamionra rakatták, hatósági zárat tettek rá és mindaddig figyelték, amíg a fuvar el nem hagyta az országot.
Egy másik szállítmánynál - amelynek rakománya több mint 11,6 millió forint értékű vágott virág volt - a NAV rendszerei azt mutatták, hogy a címzettnek 12 millió forint adóhátraléka van. A NAV munkatársai a szállítmányt lefoglalták, de árverésre már nem került sor, mert a társaság néhány órán belül egy összegben megfizette tartozását.
Tapasztalatok szerint sok kereskedő olyan székhelyszolgáltatót vesz igénybe, amelynél a bejelentkezett cégek akár több mint nyolcvan százaléka nagy kockázatot jelent az adóbevételekre, vagy már bedőlt társaság. A NAV figyeli ezeknek a vállalkozásoknak a tevékenységét, amit a minimális adófizetés, valamint a közösségi beszerzésekről érkező tagállami adatok és az áfa-bevallások közötti eltérés is indokol - tájékoztatott a NAV. MTI