Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.19

A Facebookon árulta a pucolt kacsát, tyúkot, fácánt, kakast

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai egy közösségi oldalon talált gyanús hirdetés alapján nagyobb mennyiségű húst rendeltek. Az ellenőrök az átvételkor nem kaptak nyugtát és két feketén foglalkoztatott alkalmazottat is találtak. Az eladó a fácánhús eredetét nem tudta igazolni, ezért azt a kormányhivatal munkatársai megsemmisítették.

A revizorok egy gyanús fényképes hirdetést találtak az interneten, melyben bontott és pucolt kacsát, tyúkot, fácánt, kakast, valamint különböző füstölt húsokat kínáltak nagy tételben.

hus-szamla-nelkul-2.jpg

A hirdető a megrendelés után telefonon jelezte a revizoroknak, hogy az átvételkor várakozniuk kell majd, mivel aznapra már 45 rendelésük van. Az ellenőrök a gyanús körülmények miatt előzetesen értesítették a Győri Járási Hivatal élelmiszerbiztonsággal foglalkozó munkatársait.

A hatvanezer forint értékben rendelt húsárut egy családi háznál vehették át a revizorok, az eladó azonban elmulasztotta a nyugtaadást. Nem csak egyszeri mulasztásról volt szó, a helyszínen előkerült, megrendelésekről vezetett füzet alapján ugyanis fény derült a tényleges forgalomra. Nyugtát vagy számlát senki sem kapott, ráadásul a helyszíni értékesítést és a házhozszállítást végző két alkalmazottat bejelentés nélkül, feketén foglalkoztatták.

A húsok közül a fácánok eredetét nem tudták igazolni, ezért a 24 bontott fácánt a kormányhivatal munkatársai a helyszínen megsemmisítették.

Az eladó a nyugtaadás elmulasztása, a bejelentés nélküli foglalkoztatás, valamint az igazolatlan eredetű áru miatt mulasztási bírságra számíthat. A NAV ellenőrzései, a feketén árusítók és foglalkoztatók kiszűrése nemcsak az állami bevételeket védik, hanem a tisztességesen működő vállalkozókat és a munkavállalókat is. A szabályos foglalkoztatás ugyanis az alkalmazottak számára is fontos az egészségügyi ellátás és a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzése miatt. (Forrás és fotó: nav.gov.hu médiaszerver)