Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.16

Murakeresztúrnál még mindig árad a Mura! Most ott van baj!

Akár 6 méteren is tetőzhet a zalai Murakeresztúrnál a Mura!

A Mura Letenyénél kedden késő este az eddigi legnagyobb vízállást 40 centiméterrel meghaladva tetőzött, és lassan árad Murakeresztúrnál, ahol tetőzés közeli állapot alakult ki - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.
A Mura Letenyénél 554 centiméteren tetőzött, ami 40 centiméterrel haladja meg az eddig legmagasabb, 1972-ben mért vízállást. A folyón kedden 11 órakor 535 centimétert mutatott a vízmérce.

 

mura-arviz.jpg


Az árhullám csúcsa reggelre Murakeresztúr térségébe ért, ahol lassan áradó, tetőzés közeli állapot alakult ki. A szakemberek ott 590 centiméter körüli tetőzést várnak, és 11 órakor 583 centiméteres vízszintet mértek. Változatlanul harmadfokú a készültség.
Kedd estétől várható a víz apadása, csütörtökre valószínűleg már több mint egy méterrel lesz alacsonyabb a vízállás.

 

murakeresztur-arviz.jpg

 


Murarátkán a körtöltést nyúlgát építésével erősítették meg 20 ezer homokzsák felhasználásával a katasztrófavédelem, önkéntesek, rendőrhallgatók segítségével, összesen 120 ember részvételével.

 

Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszú nyúlgátat építettek, 30 centiméterrel magasabbra a várható vízszintnél, a bal parti töltésén pedig 40 centimétert emeltek az átázott töltéskoronán.


Molnáriban 400 méter hosszúságban építettek ki nyúlgátat. Murakeresztúron kedd hajnaltól kétszáz méter hosszan megmagasították a töltést homokzsákokkal, csaknem kétszáz rendőr és negyven civil segítségével.
Továbbra is folyamatosan szivattyúznak Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.