Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.06.03

Murai halászoknak, horgászoknak, túrázóknak: árvízvédelmi előrejelző modell készült határfolyónkra

Európai Úniós projekt keretében árvízi előrejelző modellt dolgoztak ki a szakemberek a Mura magyarországi vízgyűjtőjére. A modell segítségével az árhullámok érkezését 48 órával előbb jelezni lehet, így működése nagyban hozzájárul a biztonságos árvízi védelem megteremtéséhez, az árvízvédekezési és a megelőző intézkedések, a felkészülés sikeréhez.

 

 

A Grazban működő központi számítógép óránként operatív automatikus előrejelzést ad, melynek alapján Magyarország saját, ellenőrzött előrejelzését készíti el. Az eredményeket internet segítségével osztják szét. Az aktuális vízállapotok grafikus ábrázolással, valamint táblázatok segítségével jeleníthetők meg, de a hullámtéri elöntési területek is láthatóvá válnak.

 

 

Az árvízi előrejelző modell magyarországi része a Mura folyó mellékvízgyűjtőire (Kerka-vízrendszer, Principális csatorna) valamint a Kerka és Kebele árvíztározókra terjed ki, ábrázolva a Mura hullámtér és árvízi tározók elöntését. Az előrejelző modell sikerességéhez elengedhetetlen a hiteles, ellenőrzött, megfelelően dokumentált adatok biztosítása.

 

 A teljes rendszert kiképzett szakemberek működtetik. A honlapról információ nyerhető az aktuális, az elmúlt kétnapi, valamint az előrejelzés 6 napos időtartamára. Az árvízi előrejelző honlapok ismerete, használata segítséget nyújt az érintett térségek, települések polgármestereinek is az esetleges káreseményekre történő felkészüléshez, ugyanakkor jó szolgálatot tesz a murai halászoknak, horgászoknak és a folyóra tervezett vízitúrák szervezéséhez is. Az előrejelzési változatokat modellező magyarországi honlap elérhetősége itt található meg:

Mura árvízvédelmi előrejelzés
 

 

A mappában található képek előnézete Varga Daniella Virág fotói - Letenye -